K'waard: meer mensen op de fiets

krimpenerwaard • Inwoners van de gemeente Krimpenerwaard moeten vaker de fiets pakken. Om dat voor elkaar te krijgen, is er een Fietsagenda opgesteld.

Een ritje naar school, supermarkt of sportvereniging? Als het aan het college ligt, stappen inwoners voor dit soort activiteiten voortaan op de fiets. Bijna elke kern beschikt over een uitgebreid aanbod van voorzieningen, dus de afstanden zijn kort. Bovendien ligt er een prachtig netwerk van fietspaden. En ook voor het woon-werkverkeer is het stalen ros volgens het gemeentebestuur een prima alternatief voor de auto.


Hoewel heel veel Krimpenerwaarders een fiets in de schuur hebben staan, is het volgens onderzoek van een adviesbureau nodig om het fietsen te blijven stimuleren. Fietsen moet namelijk 'het nieuwe normaal' worden. Naast dat het goed is voor het milieu - je laat vaker de auto staan - is het ook goed voor de gezondheid van inwoners.


Teleurgesteld

Toch kon de gepresenteerde Fietsagenda commissieleden dinsdagavond niet erg bekoren. Aris Maat (PvdA) was lichtelijk teleurgesteld na het lezen van het stuk. "Erg concreet is het allemaal niet, het is meer een aanzet voor verder onderzoek." Hij wees naar het fietsplan van de Provincie Zuid-Holland. "Dat plan gaat volledig voorbij aan de gemeente Krimpenerwaard. Zo jammer. Ik zou zeggen: schuif aan bij de provincie en kijk wat er nog mogelijk is."

Marco Oudshoorn (VVD) noemde de Fietsagenda een mager stuk. "Het is een verzameling open deuren waar niemand tegen kan zijn. Dat we hier 19 (!) maanden op hebben moeten wachten, vind ik echt niet kunnen." Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) was het daarmee eens. "We hebben eind 2018 een motie aangenomen om een Fietsagenda op te stellen. Het heeft dus anderhalf jaar geduurd voordat dit stuk er lag." Gea Stuijt (Gemeente Belang Krimpenerwaard) was een stuk positiever over de Fietsagenda. Zij merkte op dat niet alleen inwoners profiteren van goede fietspaden en -voorzieningen. Ook het toerisme kan ervan profiteren. "Een fietstocht langs de elf kernen van onze gemeente zou een mooie uitdaging zijn." Wethouder Bert Bening vindt het vervelend dat het zo lang heeft geduurd voordat de Fietsagenda gereed was. Problemen met de bezetting op de afdeling verkeer waren daar de reden van. De Fietsagenda zal tijdens de aankomende raadsvergadering verder besproken worden.