• De wethouders (vooraan) en fractievoorzitters van de coalitiepartijen in Krimpen aan den IJssel.
• De wethouders (vooraan) en fractievoorzitters van de coalitiepartijen in Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Nieuwe Krimpense coalitie presenteert coalitieprogramma

'Verbinding staat centraal in dit akkoord'

krimpen a/d ijssel • De fractievoorzitters van de zes partijen - SGP, VVD, Krimpens Belang, CDA, ChristenUnie en PvdA - plaatsten tijdens een sobere bijeenkomst in de raadszaal hun handtekening onder het akkoord dat de titel 'Evenwichtig door de crisis' heeft gekregen. Tevens stelden de vier kandidaat-wethouders zich voor.

De digitale onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de zes partijen duurden zo'n drie maanden. Het was volgens formateur en SGP-fractievoorzitter Arrèn van Tienhoven van belang dat Krimpen snel weer een dagelijks bestuur had, om besluiten te kunnen nemen in de coronacrisis. Hij is blij dat er voor de komende twee jaar een coalitieprogramma ligt. De titel 'Evenwichtig door de crisis' is niet zomaar gekozen. "Het is belangrijk om Krimpen evenwichtig en verbindend door de crisis te loodsen. Evenwichtig besluiten is in deze tijd meer dan ooit nodig."


De coalitie gaat naar eigen zeggen actief de verbinding zoeken. Niet alleen met de overige fracties in de gemeenteraad, maar ook met de Krimpense samenleving. "We willen die samenleving betrekken bij het zoeken naar oplossingen. Ons streven is om alle inwoners perspectief te kunnen blijven bieden, met name de kwetsbaren, de jeugd en de Krimpense organisaties die getroffen zijn door de coronacrisis."


Onrustig

Het was langere tijd politiek onrustig in Krimpen aan den IJssel. De gemeente zat sinds december vorig jaar zonder coalitie nadat Stem van Krimpen (5 zetels) en Leefbaar Krimpen (3 zetels) besloten om de stekker uit de coalitie 'Kleurrijk Krimpen' te trekken. Dit tot verbijstering van de twee andere coalitiepartijen VVD en D66.

Tjerk Bruinsma probeerde als informateur een nieuwe coalitie te smeden, maar dat lukte niet. In maart besloten de huidige zes partijen op eigen initiatief om met onderhandelingen te starten. Het meest heikele punt, de invulling van de zondag, stond als eerste bespreekpunt op de lijst. "De gedachte was dat als we daar uit zouden komen, de overige punten geen problemen op zouden leveren", aldus Van Tienhoven.

VVD-fractievoorzitter Sharon Tollenaar is opgelucht dat er een coalitieakkoord ligt. "Daarmee komt er een einde aan een voor de gemeente onzekere periode." Haar collega Sethi Plaisir (Krimpens Belang) kijkt met een goed gevoel terug op de onderhandelingen. "Bij het opstellen van het coalitieakkoord hebben we vooral gezocht naar de overeenkomsten in plaats van naar de verschillen. De verbinding staat centraal in dit akkoord."