CDA: 'Verruim aantal terrasmeters'

krimpenerwaard • Om horecaondernemers te helpen zou de gemeente Krimpenerwaard het aantal terrasmeters moeten verruimen. Dat zegt CDA-fractievoorzitter Jan Dekker. Hij dient hierover dinsdag een motie in.

Dekker wijst op de versoepelde coronamaatregelen en het protocol dat door Horeca Nederland naar alle leden is gestuurd. "Er ontstaan nieuwe kansen voor onze horeca. Dit is echter niet gemakkelijk. De gemeente kan de horeca helpen en faciliteren, uiteraard in goed overleg met de ondernemers en omwonenden." De horeca mag per 1 juni weer open, met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Dat betekent dat er minder gasten in de zaak mogen zijn. Dekker: "Duidelijk is dat deze beperkingen de omzet van de horeca aanzienlijk beperkt en daarmee het verdienmodel van de horecaondernemer nog onvoldoende is." In de motie roept hij de gemeente op om de horeca zoveel mogelijk te ondersteunen bij het uitbreiden van terrassen. Dit door pleinen, parken en plantsoenen hiervoor (deels) beschikbaar te stellen. "natuurlijk binnen redelijke grenzen en met respect voor de belangen van de omwonenden."


Waterschap gaat kades controleren

krimpenerwaard • Medewerkers van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard voeren deze week extra controles uit aan droogtegevoelige kades.

Sinds maart is er weinig regen gevallen in Nederland. Door het neerslagtekort is controle van deze veenkades nu al nodig. Dat is eerder dan in de recordjaren 1976 en 2018. Bij aanhoudende droogte bestaat namelijk de kans dat de kades uitdrogen, waardoor scheuren kunnen ontstaan. Uiteindelijk kan een kade wegschuiven als er te veel schade is ontstaan. Veen bestaat voor een groot deel uit onverteerde plantenresten. Bij een hoge grondwaterstand en voldoende neerslag blijft veen nat en is een kade zwaar en sterk genoeg om water uit een rivier of kanaal tegen te houden. Bij droogte verdampt veel water uit veen, waardoor het lichter wordt. Daardoor kan een kade te licht worden om water tegen te houden. Indien nodig repareert en verstevigt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de kades door scheuren op te vullen met klei of er klei tegenaan en op te leggen. De kade is dan zwaarder en de kans op wegschuiven of verzakken neemt af.