Ton voor dekking kosten coronacrisis

krimpen a/d ijssel • De coronacrisis kost Krimpen aan den IJssel handenvol geld. En de gemeente stond er financieel al niet zo florissant voor.

Opgeschorte huren, uitstel van lokale lasten en nauwelijks huur- en legesinkomsten. Krimpen aan den IJssel ontvangt flink minder geld binnen door de coronacrisis. Tegelijkertijd kampt de gemeente met forse extra uitgaven. Zo moeten er maatregelen orden getroffen in de buitenruimte, om ongewenste concentraties van mensen te voorkomen. Ook steunt de gemeente ondernemers in de vorm van betalingsregelingen.

Om alle kosten te dekken vraagt het college van b en w om een krediet van 100.000 euro. Wethouder Arjan Neelemen verklaarde dinsdagavond dat het gaat om een startbudget. Of het toereikend is, is nog maar de vraag. "Het is voor ons onmogelijk om nu aan te geven hoeveel we uiteindelijk kwijt zullen zijn. Tegelijkertijd vraagt deze crisis van ons als college om snel te reageren als dat nodig is."


Overzicht

Neeleman beloofde alle gemaakte kosten in een helder overzicht te willen bijhouden. "Zodra we als college meer weten over hoeveel kosten we hebben en of we compensatie krijgen van het Rijk, zullen we de raad hierover informeren."


Praktisch alle partijen wilden het collegevoorstel wel ondersteunen. Toch hebben sommige raadsleden wel degelijk hun twijfels. Zo maakt Coen Derickx (PvdA) zich zorgen over de financiële gevolgen aangezien de kosten ten laste komen van de begroting van 2020. "Je geeft dus een tegoedbon die niet is gedekt." Gerrit Jan Miedema (CDA) en Reinier Cornet (CU) begrepen Derickx's standpunt, maar willen het college het vertrouwen geven 'om te doen wat goed is'.


Wethouder Arjan Neeleman