• Ko Burema is op zijn 78ste als invaller actief in het onderwijs.
• Ko Burema is op zijn 78ste als invaller actief in het onderwijs. Foto: Jan Timmer

Invallen op de basisscholen van Onderwijs Primair

'Meester Ko' geniet van zijn rentree

krimpen a/d ijssel • De 78-jarige inwoner van Krimpen aan den IJssel doet dat in dienst van Onderwijs Primair, een organisatie met veertien openbare basisscholen in de gemeenten Krimpenerwaard, Oudewater en Montfoort.

Zijn leeftijd is Ko Burema absoluut niet af te zien. Hij bruist van de energie en het enthousiasme. "Het is zo enorm leuk om weer voor de klas te staan", zegt de herintreder. "De kinderen en mijn jonge collega's: ik geniet er met volle teugen van. Oké, de perikelen rondom het coronavirus gooien nu even roet in het eten, maar als straks de scholen weer open gaan, begint het feest opnieuw! Ik kan er bijna niet op wachten tot ik weer voor de groep mag. Ik sta gemiddeld twee dagen per week als invaller voor de klas, steeds op scholen waar ze me nodig hebben. En nodig zijn wij als invalkrachten. Het basisonderwijs heeft veel behoefte aan onze inzet. Ik kan dit iedereen met een onderwijsachtergrond aanraden. Je kunt je voor de vaste of flexibele vervangingspoule aanmelden bij vacatures@onderwijsprimair.nl of bellen met: 0182-389012."

Ireneschool

De onderwijscarrière van Ko Burema begon op 1 maart 1966 met een aanstelling op de Prinses Ireneschool in Krimpen aan de Lek. "Ik was 25 toen en woonde in Veendam", duikt Burema in zijn persoonlijke geschiedenis. "Dat was een heel eind uit de buurt, maar ik besloot toch het sollicitatiegesprek aan te gaan. Ik werd ontvangen door de burgemeester, de gemeentesecretaris en het hoofd van de school en werd meteen aangenomen. Een woning hadden ze ook al voor ons geregeld; bij Wim Schippers, de eigenaar van het vermaarde café. 's Ochtends verliet ik de kroeg op weg naar school, om er 's middags weer in terug te komen. De mensen zullen wel gedacht hebben... Het was in ieder geval een leuke start van mijn loopbaan in het onderwijs."

Ko Burema zou uiteindelijk ruim drie jaar op de Ireneschool blijven. Daarna maakte hij de switch naar het voortgezet onderwijs. "Ik had in de tussentijd mijn MO-A Nederlands behaald en kwam terecht op de MAVO in Krimpen aan den IJssel. Vervolgens werkte ik op het Caland Lyceum en scholengemeenschap De Glopper in Capelle aan den IJssel. In 2002 ging ik met pensioen. Op mijn 61ste. Daarmee liet ik een fijne tijd in het onderwijs achter me, dacht ik….."

Leuk

Aan dat volledige pensioen kwam enkele jaren geleden een einde toen Burema het verzoek kreeg om toch weer voor de klas te gaan staan. "Bastiaan van Dam, een oud-leerling van mij, werkte op De Paperclip in Krimpen aan den IJssel, en wilde mij graag als invaller op zijn school laten fungeren. Ik twijfelde, zeker omdat het om de onderbouw ging. Ik was al die jaren tieners gewend geweest, hè. Ik besloot het tóch te proberen. 'Tot aan de pauze', zei ik tegen Bastiaan. 'Dan zeg ik of ik het wél of niet ga doen'. Het bleek meteen zo leuk dat het licht op groen kon wat mij betreft."

Doen

Na een periode op De Paperclip werd Ko Burema tijdens de viering van Koningsdag op een terras in Lekkerkerk onder het genot van een drankje gevraagd om als invaller aan de slag te gaan bij Onderwijs Primair.

"Ik zei gekscherend 'doe ik' en dacht er daarna niet meer aan. Tot ik gebeld werd met de vraag of ik per direct op de Floraschool in Krimpen aan de Lek kon beginnen. Ik bleek me te hebben 'opgegeven' voor de invallerspoule. Dat was het begin van mijn echte herintrede in het onderwijs. Man, man, wat is dit leuk om te doen. Ik kan het iedereen aanbevelen. Wat is er mooier dan scholen en kinderen uit de brand te helpen. Ze hebben ons echt nodig! Uit die luie stoel dus en genieten. Invallers zijn ook na 'corona' hard nodig. Misschien is dit een goede periode om na te denken over je beschikbaarheid straks."

Jan Timmer