Leefbaar pleit voor messenverbod

krimpen a/d ijssel • De aanhouding van een 14-jarige jongen met een groot mes vorig weekend is voor Leefbaar Krimpen reden om te pleiten voor een messenverbod voor minderjarigen.

"De jeugd voelt zich op veel plekken in ons dorp niet veilig en het wapenbezit (messen) onder de jeugd neemt fors toe", zegt Leefbaar-fractievoorzitter Jeffrey van der Elst. Wat hem betreft moet het tevens mogelijk worden om in 'veiligheidsrisicogebieden', zoals het gebied rond het Giocourt en onder de aanbrug van de Algerabrug (Noorderstraat), preventief te fouilleren.

Ook pleit de lokale partij voor meer cameratoezicht in Krimpen aan den IJssel. van der Elst: "Camera's plaatsen is een forse investering, maar op veiligheid kunnen we beter niet bezuinigen. De kindergemeenteraad liet weten dat zij graag beveiligingscamera's willen bij hun speelplaatsen. Kinderen gaven aan zich dan veiliger te voelen."

Openingstijden

De handel in soft- en harddrugs in Krimpen aan den IJssel zorgt bij veel inwoners voor onveilige gevoelens. Iets waar Van der Elst zich zorgen over maakt. "De kooplocaties zijn bekend, zelfs de 'openingstijden' van de dealers. Daar moeten we echt iets aan doen." Hij merkt op dat in 2018 nooit eerder zoveel drugskwekerijen zijn opgerold in Krimpen aan den IJssel. Ook werd in maart vorig jaar een woning in de wijk Boveneind afgesloten vanwege drugsoverlast. Tientallen (grotendeels minderjarige) jongeren verbleven in het huis om drugs te gebruiken. "Het zijn Rotterdamse toestanden waar wij echt iets aan moeten doen", zegt Van der Elst. "Ook hier kunnen camera's helpen. Ze gaan het drugsprobleem hier echt niet oplossen, maar creëren wel veiligheid. Er is geen dealer die 'op beeld' zijn handel wil verkopen."