Woede na snoeien tuinen Zandrak

FOTO

krimpen a/d ijssel • Bewoners aan de Zandrak in Krimpen aan den IJssel zijn boos op woningcorporatie Havensteder. Die liet het groen in de buurt rigoureus snoeien. "Het is één grote kale bende."

Jacqueline van Dijk schrok zich een ongeluk toen ze vorige week maandag na werk thuiskwam. Praktisch al het groen in de groenstrook voor haar huis was verdwenen. En daar is ze niet blij mee. "Er staat geen plant meer overeind", verzucht ze. "Ik zit plotseling ook enorm in de kijk wat ik heel onprettig vind." Elk jaar komt er wel een hovenier langs om de bomen en struiken in de buurt te snoeien, "maar dit slaat nergens op. Echt alles is weggehaald of tot een paar centimeter boven de grond teruggesnoeid."

Ze is niet de enige die baalt van de snoeibeurt. Meleny Spits woont iets verderop, in een bovenwoning. Zij zag hoe de hoveniers te werk gingen. "Ze hebben echt alles weggehaald. Het is één grote kale bende." Zelfs een dertig jaar oude magnoliaboom ontkwam niet aan de snoeiwoede. "Er is echt niets meer van over, zo zonde. De hele buurt spreekt er schade van."

Vertrekken

Jacqueline zag de wijkbeheerder en sprak hem aan. Dat werd geen aangenaam gesprek. "Ik kreeg ik dat ik daar niets van had te vinden, want de tuinen zijn van Havensteder. Toen ik aangaf sowieso niet tevreden te zijn over de diensten van Havensteder, antwoordde hij dat ik vrij om te vertrekken. Ik was altijd in de veronderstelling dat een wijkbeheerder er is om problemen op te lossen, niet om mensen weg te sturen."

De forse snoeibeurt was volgens een woordvoerder van Havensteder nodig. "Sommige bomen en struiken waren zo groot geworden dat ze zich tegen de gevel van het pand hechten. Dat is niet wenselijk voor het vastgoed. Daarom zijn ze weggehaald." Ook veiligheid speelt een rol. "Door het groen wordt het zicht op het pand ontnomen. Bewoners vinden dat misschien prettig, maar kwaadwillenden kunnnen zich erachter verschuilen. Dat willen we niet." Ze geeft aan dat de wijkbeheerder binnenkort met een groenspecialist langskomt om te kijken wat voor planten er terug kunnen komen. "Dat doen we in overleg met de bewoners."