• Josephine Rombouts.
• Josephine Rombouts. Foto: PR

'Downton Abbey in de 21e eeuw'

krimpen a/d ijssel • Schrijfster Josephine Rombouts is zondag 15 maart te gast in de bibliotheek van Krimpen aan den IJssel. Zij vertelt in De Tuyter over haar ervaringen als housekeeper en personal assistant in een Schots kasteel.

Tegen het decor van de Schotse westkust tekent Josephine Rombouts het verhaal op van Britse adel en bedienden die vaak aan Downton Abbey doet denken. In Cliffrock Castle en Terug naar Cliffrock Castle schrijft zij over hoe het is om als soms wat botte Nederlandse huishoudster voor de Engelse aristocratie te werken.

Meetlat

Met humor en Hollandse nuchterheid beschrijft Rombouts een cultuur waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat die tegenwoordig nog bestaat. Tafeldekken met een meetlat, de vloeren schrobben op de knieën - zoals het hoort, Josephine beschrijft de situaties zo levendig dat je bijna zelf zin krijgt om het huishouden te doen: "Na een leven in de stad van in witte ruimtes achter computers zitten en naar de supermarkt gaan, vond ik het heerlijk om te ruiken, te voelen en te maken."

Schotse stijl

Bezoekers kunnen de schrijfster na de lezing alles vragen over de bijzondere tijd die zij in Schotland had. Het wordt een middag in Schotse stijl, met een heuse doedelzakspeelster, thee en Schotse hapjes. Boekhandel Kamerbeek is aanwezig met een selectie Schotse boeken en uiteraard signeert Josephine haar romans.


q www.bibliotheekaandenijssel.nl/josephine-rombouts