Doorstart voor Café van Toen en Nu

krimpen a/d ijssel • Het populaire Café van Toen en Nu in Krimpen aan den IJssel gaat door in 2020. Dat is door ContourdeTwern bekendgemaakt.

Het café, dat in 2016 als een vierjarig project van start ging, had het doel om ontmoeting tussen Krimpenaren te bevorderen. In december vorig jaar leek het erop dat het café zou stoppen. Na intensief beraad tussen gemeente en betrokken partijen is besloten om ook in 2020 weer maandelijks een Café van Toen en Nu te laten plaatsvinden, zij het in een iets aangepaste vorm. Op donderdag 27 februari is van 10.00 tot 12.00 uur de eerste bijeenkomst in het Streekmuseum Krimpenerwaard. Het thema is: 'Valentino en Dolle Mina'. Dit in het kader van Valentijnsdag en Internationale Vrouwendag. Wie een kopje koffie of thee wil, betaalt 50 cent. Tijdens het Café van Toen en Nu worden verhalen verteld over de cultuurhistorie van de Krimpenerwaard. Veel bezoekers komen luisteren naar deze verhalen en doen actief mee aan het programma. Leden van de Historische Kring Krimpen en het Streemuseum zorgen voor de verhalen en bijbehorende materialen.


'Gooi geen exoot in de sloot'

krimpenerwaard • Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard roept inwoners op vreemde planten en dieren in het water door te geven. Dit om verspreiding tegen te gaan.

Invasieve exoten zorgen nu al voor veel schade. Zo groeien de wortels van de Japanse duizendknoop dwars door wegen en dijken. Amerikaanse rivierkreeften graven in oevers en knippen met hun scharen waterplanten af. De grote waternavel is een woekerwaterplant die andere planten en het water verstikt. Al deze exoten kunnen een risico vormen voor de waterveiligheid, waterkwaliteit en biodiversiteit. Inwoners in het werkgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard kunnen via een formulier op de website een melding doorgeven. Het waterschap dringt erop aan om exoten uit vijver of aquarium nooit in de sloot te gooien. 'Breng ze naar het milieupark' is het advies.