woensdag 19 februari

Groepswandeling
10:00, Schoonhoven, Welzijnscentrum, Oranjeplaats 45
Wandelgroep 'Samen Op Pad' (kortweg SOP) houdt een groepswandeling van 25 km vanuit Schoonhoven. Huib Bavelaar heeft de route uitgestippeld. De start is stipt om 10.00 uur en tussen 15.30 en 16.00 uur is de groep bij de finish. Vanaf 09.00 uur staat de koffie klaar en kunnen lopers zich voor 3 euro inschrijven. Van het inschrijfgeld gaat 1,25 euro naar een goed doel. Er is een fraaie route uitgezet naar Stolwijk en terug via Vlist. Onderweg is er halverwege een rustmogelijkheid in een horecavoorziening (consumpties voor eigen rekening) en zijn er twee locaties waar deelnemers een versnapering krijgen uitgereikt. Deelname is open voor iedere wandelaar en er is geen voorinschrijving nodig. Verdere informatie: 0182-384654.

Schaatsen van toen en nu
14:00, Berkenwoude, De Zwaan
Op uitnodiging van de activiteitencommissie Berkenwoude houdt Wim van Herk uit Lekkerkerk een presentatie over schaatsen van toen en nu. Na de pauze vertoont hij nog een mooie film. Kosten zijn 4 euro. Meer informatie: 0182-362637.

Spel- en activiteitenmiddag
14:00-16:00, Lopik, dorpshuis De Schouw
Spel- en activiteitenmiddag van het ouderencomité Lopik-dorp. Voor 2 euro (inclusief koffie) kunnen deelnemers kaarten, sjoelen, kegelen en rummicub spelen.

Filmmiddag
15:00, Bergambacht, De Tulp, Burg. Huijbrechtstraat 2
De activiteitencommissie Bergambacht houdt een filmmiddag en serveert zelfgemaakte soep. Kosten zijn 5 euro, inclusief koffie of thee en een drankje. Meer informatie: 0182-353460.

Kees van Velzen te gast
19:45, Ouderkerk aan den IJssel, verenigingsgebouw Berea, Dorpsstraat 15
Studieavond met ds. Kees van Velzen, spreker voor de stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: 'Het herstel van het koningschap van Israël'. De bijeenkomst is georganiseerd door de Vrienden van Israël in de Krimpenerwaard. Toegang is gratis en er is verkoop van producten uit Israël. Van Velzen werkte bij de Evangelische Omroep jarenlang als hoofd van de afdeling Nazorg en was betrokken bij de Nederland Zingt-avonden. Hij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig voor Christenen voor Israël.

donderdag 20 februari

'Wie kent Kwis'
14:30, Ammerstol, H. Zanenhuis, Ds. Hugenholtsstraat 4
De spelshow 'Wie kent Kwis' wordt gespeeld. Bij deze quiz, die onder leiding staat van Inge Scheer, gaan spelers de strijd met elkaar aan in allerlei spelletjes. Als één van de spelers iets wint, gaat het gordijn van de prijzenkast open. Het finalespel bestaat uit de zogenaamde 'marmottenrace'. Kosten zijn 3 euro, inclusief koffie of thee. Meer informatie: 0182-353501.

Presentatie Carolien Pape
20:00, Benschop. Maranatha, Dorp 208
Op uitnodiging van vrouwenvereniging De Christenvrouw spreekt Carolien Pape over het thema: 'Droomvrouw…over idealen en perfectie'. Vrouwen vergelijken zich met elkaar en streven naar perfectie en dat maakt niet gelukkig. Welke andere weg is mogelijk? Ook niet-leden zijn welkom.

Film: Edie
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
De 80-jarige Edie is een eigenwijze dame die het gevoel heeft dat haar leven aan haar voorbij is gegaan. Ze heeft voor haar man gezorgd die altijd met de scepter zwaaide, maar nooit deed ze wat voor zichzelf. En nu ze weduwe is geworden lijkt het vanzelfsprekend dat ze naar een zorgcentrum gaat. Maar daar past ze voor. Ze besluit haar jeugddroom na te jagen en wil, geheel onvoorbereid, Mount Suilven in de Schotse Hooglanden beklimmen. Kaarten te bestellen via www.artotheater.nl, bij Provence (Haven 63) of aan de kassa van het theater, mits niet uitverkocht.

vrijdag 21 februari

Varen over de Zambesi
20:00, Stolwijk, Het Kwartier
Fotograaf Abe Maaijen toont beelden en vertelt verhalen over een indrukwekkende boottocht die hij maakte over de Zambesi in Afrika. De toegang is gratis.

zaterdag 22 februari

Schaatsmiddag
13:00, Gouderak, Kranepoort (naast het Dokter Boumanhuis)
Uitje van ijsclub 'De IJssel' naar de ijsbaan in Rotterdam. Leden betalen 7,50 euro en niet-leden 10 euro. Dit is inclusief toegangsbewijs voor de schaatsbaan, vervoer per bus en snert na afloop. Graag vooraf in de bus afrekenen. De bus vertrekt stipt om 13.00 uur, dus wordt er om 12.45 uur verzameld. Om 17.00 uur is de bus terug in Gouderak. Daar staat voor deelnemers in het Waalgebouw nog een kop snert en brood met spek klaar. Ook is er een schaatsquiz georganiseerd. Opgeven kan door een appje of mailtje te sturen naar: Jeffrey Evengroen (06-51347096/jeffreykaren@hotmail.com), Piet Pols (06-51856760/pols_ca@hetnet.nl) of Ton Terlouw (06-13762668/ton-terlouw@kpnmail.nl).

Theatersportwedstrijd Impromaniacs vs. Allure
14:00 en 20:00, Krimpen aan den IJssel, De Tuyter Liefhebbers van theatersport kunnen hun hart ophalen. De Impromaniacs spelen 's middags om 14.00 uur een kindervoorstelling met geïmproviseerd toneelspel en 's avonds om 20.00 uur staan zij op de planken voor een theatersportwedstrijd tegen Allure uit Breda. Bij de kindervoorstellingen zijn de kinderen de baas en worden ze actief betrokken bij de voorstelling. Ze mogen dingen roepen om te spelen en kunnen zelf meedoen als ze willen. Niemand weet van tevoren hoe de scènes verlopen.De voorstelling is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kaarten kosten 5 euro. De theatersportwedstrijd begint 's avonds om 20.00 uur. Theatersport is geïmproviseerd toneelspel in wedstrijdvorm, waarbij het publiek de inhoud van de scènes bepaalt. Samen met een jury bepaalt het publiek ook wie de winnaar is. Kaarten kosten 7 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website of door te bellen of whatsappen met: 06-22640541. Kaarten ook aan de zaal verkrijgbaar. www.cwpkrimpen.nl

Cabaret Janneke Jager
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
Je wordt er vanzelf goed in. Balanceren op een koord, door brandende hoepels springen, wilde beesten temmen. Jezelf in te krappe acrobatenpakjes hijsen terwijl je liever in het kanon wilt kruipen. Altijd onderweg, altijd glimlachen, altijd een enge clown op de loer. Maar wat gebeurt er als je 's avonds je schmink afveegt? Janneke neemt je mee naar de wereld achter het gekleurde circusdoek. Waar ligt de grens tussen magie en illusie in wat we laten zien? Welke verhalen vertellen wij aan de wereld? En wie vinden we daarbij eigenlijk belangrijker: onszelf of ons Hooggeëerd Publiek…? Kaarten te bestellen via www.artotheater.nl, bij Provence (Haven 63) of aan de kassa van het theater, mits niet uitverkocht.

zondag 23 februari

Optreden Boogiewoogie Blues
15:00-17:00, Bergambacht, De Tulp,
Burg. Huijbrechtstraat 2 Onder de naam Boogiewoogie Blues spelen Henk Huisman, Gerjo en Marco Goudriaan swingende nummers met piano, drums, saxofoon, dwarsfluit en mondharmonica. De entree is 3 euro. Reserveren kan bij SWOK-Midden: 0182-350012 of e-mail: info@swok-midden.nl.

Country Café
15:00, Haastrecht, Grand Café Concordia
Februari staat in Concordia in het teken van de blues en daarom heeft Change of Key ervoor gekozen om het Country Café Concordia een 'bluesy' tintje te geven. Op uitnodiging van het trio komt de uit Dordrecht afkomstige solo-gitarist Eppo Franken langs om zijn muzikale steentje bij te dragen. Natuurlijk blijft country muziek de hoofdmoot want, ook daarin staat Eppo zijn muzikale mannetje. Maar samen met de mondharmonica van Joop de Jong wordt het country repertoire in een aantal songs 'verbluesd' en zijn er een aantal blues nummers aan het repertoire toegevoegd. Toegang is gratis. Meer informatie: 06-54918147 of e-mail: info@marykee.com.

Aanschuiftafel
18:00, Krimpen aan de Lek, Brasserie De Markt
Na Muziek op Zondagmiddag met operette Havenstad is er een aanschuiftafel. Lekker eten wat de pot schaft. Een maaltijd kost 9,50 euro per persoon. Het menu wordt gepubliceerd op de Facebookpagina van Brasserie De Markt. Reserveren kan tot uiterlijk vrijdag 21 februari. www.facebook.com/brasseriedemarktkrimpenadlek

maandag 24 februari

Lego bouwen
14:00-16:30, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
In het kader van Jeugdcultuurland kunnen kinderen met Lego spelen. Wie bouwt het mooiste bouwwerk in zijn of haar leeftijdscategorie? Een ticket kost 3 euro.

Klaverjassen
19:30, Bergambacht, De Waard
Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. Belangstellenden zijn welkom. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Pia Both, 5521 punten; 2. Ingrid van der Wouden, 5228; 3. Piet Hogendoorn, 5118.

dinsdag 25 februari

Jaarvergadering Cabauw 60plus
10:00, Cabauw, In 't Witte Paard, Cabauwsekade 42
Na het officiële deel is er een leuke muziekquiz. Aansluitend kunnen bezoekers genieten van een stamppottenbuffet. De kosten zijn 15 euro, inclusief koffie, borrel en ander lekkers. Opgeven kan tot donderdag 20 februari bij Margo Overbeek (06-11263661) of Tunnes Slootjes (0348-551892). Wie gebruik wil maken van de Plusbus kan dat aangeven. Niet vergeten de chauffeur een kleine vergoeding te geven.

BoekStartcoach
10:00-11:00, Krimpen aan den IJssel, De Tuyter (bibliotheek)
BoekStartcoach Anke van der Neut is er voor alle ouders die graag met hun baby, dreumes of peuter lezen en die daar meer uit willen halen of wel wat (boeken)tips kunnen gebruiken.

Digicafé
10:00-12:00, Krimpen aan den IJssel, De Tuyter (bibliotheek)
In het Digicafé kunnen bezoekers op een ongedwongen manier elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Vrijwilligers/docenten en andere bezoekers geven leuke en handige tips om meer uit de tablet/smartphone te halen, bijvoorbeeld het downloaden van leuke of handige apps. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Bijeenkomst PCOB
14:00-16:00, Krimpen aan den IJssel, De Ark, Burg. Aalberslaan 41
Jaarvergadering/contactmiddag van de PCOB, afdeling Krimpen aan den IJssel en omstreken. De heer J. van der Ent uit Ouderkerk aan den IJssel verzorgt een presentatie over zijn fietstocht door Oost-Europa. Iedereen is welkom.

Gezonde en sterke darmen
19:30, Schoonhoven, De Oude Apotheek, Haven 67
Gezonde en sterke darmen zijn uiterst belangrijk. Tijdens haar lezing gaat therapeut en voedingsdeskundige Arike Mijnlieff in op allerlei problemen die kunnen ontstaan, zoals gevoelige of pijnlijke darmen of een opgeblazen gevoel in de buik. Mijnlieff geeft praktische tips waarmee bezoekers aan de slag kunnen. Toegang is 17,50 euro, inclusief thee, iets (gezonds) lekkers en een pdf van de presentatie. Aanmelden via: info@praktijkdegroenling.nl.

'Slagers, Vlees en Kunst'
20:00, Bergambacht, De Schakel, Schoolstraat 24
Bijeenkomst van Historische Vereniging Bergambacht. Peter Sluisman geeft een lezing over de geschiedenis van het slagersvak onder de titel: 'Slagers, Vlees en Kunst'. Het slagersvak is één van onze oudste beroepen. In de prehistorie gingen mensen op jacht naar voedsel, maar slagers waren er nog niet. De Egyptenaren kenden al wel slagers en de Romeinen hadden al slachthuizen. In ons land ontstonden na het jaar 1100 de gilden waar ook slagers zich in verenigden. Slagerswinkels kende men toen nog niet. Na 1811 werden de gilden onder de druk van de Franse overheersing opgeheven. Dan komen er ook winkels, maar goede wetgeving over dit toch zo belangrijke voedingsmiddel liet nog 100 jaar op zich wachten. Op de boerderij werd soms tot na de Tweede wereldoorlog nog een varken geslacht. De snijmachine werd in de tweede helft van de 19e eeuw uitgevonden door een Rotterdamse slager. De gekoelde toonbank is pas van de laatste decennia. Naast de ontwikkeling van het slagersvak zal Sluisman ook aandacht geven aan kunstschilders die zich lieten inspireren door het slagersvak. De toegang is vrij, dus ook niet-leden zijn welkom.

Lezing over labyrintvissen
20:00, Schoonhoven, verenigingshuis De Zilverstad, Nieuwe Singel 39
Kan een vis verdrinken?Ja, dat kan. Er zijn vissen die een speciaal orgaan bezitten, het labyrint genaamd, waarmee de vis zijn adem uit de atmosfeer haalt. Als deze wordt geblokkeerd kan een vis verdrinken. Over labyrintvissen gaat de lezing die Theo Verheij gaat houden bij aquariumvereniging De Zilver Tetra. www.zilvertetraschoonhoven.nl

woensdag 26 februari

Schaatsen in Rotterdam
08:30, Lekkerkerk, IJsvereniging Lekkerkerk, Weidelaan 55
Leden en jeugdleden van IJsvereniging Lekkerkerk kunnen mee naar de schaatsbaan in Rotterdam. De bus vertrekt om 08.45 uur en is om 12.15 uur weer thuis. Het uitje is gratis op vertoon van een geldig lidmaatschapskaartje. Aanmelden kan tot 22 februari per mail via: pebestili@hetnet.nl of p.ranke@upcmail.nl. De mail moet de volgende gegevens bevatten: voor- en achternaam, leeftijd, adres en 06-nummer. Deelnemers moeten schaatsen, warme kleding, muts en handschoenen meenemen. Deze items zijn verplicht. Jeugdleden onder 8 jaar mogen alleen onder begeleiding mee.