• Arnold Vuik: afscheid na vijftig jaar op de wagen.
• Arnold Vuik: afscheid na vijftig jaar op de wagen. Foto: Jan Timmer

Kilometervreter 'Swiebertje' gestopt

lekkerkerk • Liefst vijftig jaar bracht Arnold Vuik iedere dag door op de vrachtwagen. De eerste twee jaar als bijrijder, daarna 48 jaar als chauffeur. En al die tijd bij dezelfde werkgever: familiebedrijf Vuik Transport in Lekkerkerk. Vrijdag maakte hij zijn laatste rit. Tijd voor pensioen.

"Ik ga me denk ik niet vervelen", neemt de 66-jarige Lekkerkerker alvast een kijkje in zijn eigen toekomst. "Ik ben gek op tuinieren, dus dat komt wel goed. En ik zal af en toe nog op het bedrijf te vinden zijn. Voor de gezelligheid of om in te vallen als de nood aan de man is. Helemaal loslaten wil ik het niet."

Legertruck

Dat Arnold Vuik achter het stuur van een vrachtwagen terecht zou komen, was al bij zij geboorte bekend. "Ik ben afkomstig uit een gezin van vier broers en twee zussen. Mijn broers Dirk, Rook en wijlen Kees hebben net als ik in het door onze opa gestichte bedrijf gewerkt. Mijn vader nam het daarna over. Hij startte destijds met een twee paarden en een kar en stapte daarna over op een legertruck. Van lieverlee werd die vervangen door echte vrachtwagens. Zelf kwam ik op mijn 16e in de zaak. Drie jaar later was ik chauffeur. Ik begon met een Mercedes daarna reed ik een Volvo FM en een Scania; alle bakwagens. Vanaf 2005 ging ik op pad met een trailer, eerst een Volvo en de laatste drie jaar en Scania. Sommige chauffeurs zijn helemaal gek op één bepaald merk, maar zo fanatiek ben ik nooit geweest. Als ik me lekker kon 'nestelen' in de cabine en de truck goed en betrouwbaar was, dan had ik het al naar mijn zin.


Goede band

Arnold Vuik maakte de voorbije halve eeuw miljoenen kilometers in de Benelux en was bij heel veel klanten een welkome verschijning. "Met een aantal bouw je in de loop der jaren een goede band op. Eén klant heeft zelfs een bijnaam voor me bedacht: 'Swiebertje'. Veel mensen zijn me sindsdien zo gaan noemen en op mij vrachtwagen prijkt die naam ook. Mooi toch?! Het is wel apart dat straks iemand anders in mijn truck gaat rijden. Maar goed, aan alles komt een eind, dus ook aan mijn werk.


Jan Timmer