• Deborah Sassen-Nederburgh met haar groep 1/2 van openbare basisschool Kortland.
• Deborah Sassen-Nederburgh met haar groep 1/2 van openbare basisschool Kortland. Foto: Jan Timmer

Deborah Sassen-Nederburgh jubileert op OBS Kortland

Al 40 jaar een sprankelende topjuf

krimpen a/d ijssel • Ze kan zich nog goed herinneren dat ze in 1980 in Krimpen begon. "Dat was bij juffrouw Van der Zee op de Klim-op. Voordien werkte ik vijf jaar als juf in een dorpje in de Achterhoek, de regio waar ik opgegroeid ben. Het was de liefde die me naar het westen trok. Ik ontmoette tijdens mijn vakantie in Oostenrijk een leuke jongen met wie ik uiteindelijk ben getrouwd: mijn Koos. In het begin moest ik wel even wennen aan mijn nieuwe woon- en leefomgeving. Het was nog net geen cultuurshock maar het zat er wel dicht tegenaan! Op een gegeven moment had ik echter mijn draai gevonden. Dat blijkt ook wel als je veertig jaar lang voor één werkgever actief bent."

Jonge meid

Binnenkort wordt Deborah Stassen 65 jaar, maar in niets is haar die leeftijd af te zien. Ze sprankelt als 'een jonge meid' en is nog net zo enthousiast als tijdens haar beginjaren in het onderwijs. "De sleet zit er nog niet op", glimlacht 'Juf Deborah'. "Ik ga nog elke keer graag naar school, óók op dagen dat ik officieel niet hoef te werken. De leerlingen zorgen er voor dat ik me jong blijf voelen. Ik houd van onderwijs, de kinderen en het lesgeven. Daarom ben ik vast van plan om na mijn officiële pensionering over anderhalf jaar nog een tijdje door te gaan als vrijwilliger. Helemaal stoppen en achter de geraniums zitten is niets voor mij."

Gevoelsmens

Momenteel staat ze nog twee dagen per week voor de klas. "In een duo-baan met mijn collega Fenna Rolloos. "Ik ben enorm blij met onze samenwerking. We vullen elkaar goed aan. Ik ben de creabea die het heerlijk vindt om er met de kinderen op uit te trekken en te genieten van de natuur, Fenna is slim met computers en zo. Daar leer ik mooie trucjes van! Wat voor type juf ik ben? Sowieso een echte onderbouw-juf. Ik heb een open karakter en zie mezelf als een gevoelsmens. Voor de kinderen heb ik altijd de juf willen zijn zoals ik die voor mijn eigen kinderen ook gewenst zou hebben. Een leerkracht met empathie en aandacht. Als een kind verdrietig is of oogt, dan trek ik me dat aan. Ik vind het belangrijk dat iedereen goed in zijn of haar vel zit.

Zelf had ze in 2010 een moeilijke periode. "Er werd bij mij borstkanker geconstateerd en ik moest een operatie ondergaan", blik Deborah Sassen terug. "Ineens stond mijn leven flink op zijn kop, maar het is uiteindelijk gelukkig goed afgelopen. Ik krijg nóg een warm gevoel als ik terugdenk aan al die steun die ik vanuit school heb gekregen. De kinderen, ouders, collega's; het was hartverwarmend." De liefde voor 'Juf Deborah' spat er ook anno 2020 vanaf. De hele school is trots op de even vrolijke als ervaren onderwijskracht. Die waardering is wederzijds. Al veertig jaar!

Jan Timmer