woensdag 22 januari

Presentatie over pubergedrag
09:30-11:30, Ammerstol. H. Zanenhuis, Dr. Hugenholzstraat 4
Waarom pubert een kind, wat gebeurt er in het brein tijdens de puberteit? Hoe ga je ermee om? Wordt er door ieder kind even hevig gepuberd? Tijdens deze presentatie over pubergedrag worden deze vragen behandeld. Monique Albeda, opvoedingsdeskundige verbonden aan Kwadraad, is de gastspreker. De bijeenkomst is gratis en de koffie staat klaar. Aanmelden is niet nodig. Voor vragen kan contact worden opgenomen met Petra Wolffenbuttel van SWOK-Midden: 0182-350012 of e-mail: p.wolffenbuttel@swok-midden.nl

Film over Afrika
14:00, Berkenwoude, De Zwaan, Kerkweg 2
Op uitnodiging van SWOBV houdt Adrie Broekhuizen een presentatie (film) over haar reis naar Afrika. Kosten zijn 4 euro. Meer informatie is verkrijgbaar bij Bertus Bout: 0182-362637.

Spelmiddag
14:30, Lopik, Brugkerk, Lopikerweg Oost 57
Spelmiddag van het open ouderenwerk Jaarsveld. Bezoekers kunnen met elkaar sjoelen, kaarten of een spelletje rummikub spelen. Er zijn kleine prijsjes te verdienen.

donderdag 23 januari

'Samen naar de vreugde'
09:15, Krimpen aan de Lek, 't Voorhof, Dorpsstraat 1
Maartje Kok, student Theologie GPW - Godsdienst Pastoraal Werk, komt spreken bij de Vrouwenbijbelstudiekring. Zij is ambassadrice van Stichting De Ondergrondse Kerk en haar onderwerp is 'Samen naar de vreugde'. Iedereen is welkom. Meer informatie: 0180-510278/522469.

Stampottenmaaltijd
12:00, Schoonhoven, Welzijnscentrum, Oranjeplaats 45b
De kosten voor de maaltijd bedragen 7 euro. Opgeven kan bij de SWOS via: 0182-384550 of e-mail: activiteiten@swoschoonhoven.nl.

Spellenmiddag
14:30, Ammerstol, H. Zanenhuis, Ds. Hugenholtzstraat 4
De lokale activiteitencommissie Ammerstol houdt een spellenmiddag. Deelnemers kunnen sjoelen of meedoen aan oud-Hollandse spellen. Om voor een prijsje in aanmerking te komen, moet er zowel gesjoeld als ook de spellen gespeeld worden. De kosten voor deelname bedragen 3 euro, inclusief koffie, thee en een drankje. Meer informatie is verkrijgbaar bij Anneke Schwaab via: 0182-353501.

Lezing over otter
20:00, Berkenwoude, De Zwaan, Kerkweg 2
In 2019 bereikte de otter de Reeuwijkse Plassen. Voor het dier is het nog maar een klein stukje naar de Krimpenerwaard. De Krimpenerwaard bevat veel geschikt leefgebied voor de otter en hij was hier in het verleden dan ook een algemene soort. De N228 en N207 vormen een geduchte hindernis om in de Krimpenerwaard te komen. Otterdeskundige Hans Blom is door de NVWK gevraagd om een lezing te geven. Hij is nauw betrokken bij de monitoring van de otters. Aan de hand van unieke beelden uit de Nieuwkoopse Plassen en andere gebieden geeft hij een inkijk in hun leven: hoe gaat het met ze, hoe ziet de toekomst eruit, wat is er nodig om verspreiding naar de Krimpenerwaard mogelijk te maken. De lezing is gratis bij te wonen. Meer informatie is verkrijgbaar bij Jaap Graveland: 06-53579285 of e-mail: jaap.graveland@nvwk.nl.

vrijdag 24 januari

Interculturele maaltijd
18:00, Haastrecht, hervormde kerk
In het kader van de Week van Gebed is er een interculturele maaltijd. Vluchtelingen uit oorlogsgebieden vinden het buitengewoon vriendelijk dat Nederland hen gastvrij heeft ontvangen en hen de kans heeft gegeven om hier een nieuw leven op te mogen bouwen. In Haastrecht wonen zestien families die moesten vluchten voor oorlog en geweld korter of langer geleden. Tijdens deze maaltijd krijgen bezoekers de kans hen te ontmoeten. Wie mee wil eten, kan zich voor 17 januari opgeven via: 0182-502652 of ie-mail: ingrid@ionet.nl.

zaterdag 25 januari

Wijkagent in bibliotheek
11:00-13:00, Schoonhoven, Spoorstraat 3a
Wijkagent Jan Cees van de Lustgraaf is sinds een paar maanden wijkagent in Schoonhoven. Hij is in de even weken op maandag (14.00 tot 16.00 uur) en zaterdag (11.00 tot 13.00 uur) aanwezig in de bibliotheek. Inwoners kunnen langskomen om met Jan Cees te praten over de veiligheid en leefbaarheid in de straat of wijk.

'Meester & Gezel'
20:15, Lekkerkerk, Grote of Johanneskerk
Sopranen Ingrid Kappelle en Mirjam IJsseldijk brengen met klavecinist Gerard de Wit een bijzonder concert op de planken: 'Meester & Gezel', de mooiste duetten, aria's en klavecimbelwerken uit de Renaissance en Barok. De musici nemen het publiek mee op een reis langs muziek en componisten die een inspiratiebron vormden voor de generatie na hen. Informatie over het concert is te vinden op www.concertmeestergezel.nl. In de voorverkoop kosten kaarten 15 euro (65+ betalen 12,50 euro, jongeren 10 euro) via Podiumplein.nl. Kaarten aan de zaal kosten 17,50 euro (contant betalen).

Optreden Carel Kraayenhof
20:15, Stolwijk, Het Kwartier De bekende bandeonist Carel Kraayenhof (jawel: van de 'traan van Maxima') treedt op met zijn muzikale vriend Juan Pablo Dobal. Het programma 'Tiempo Loco' is een ode aan de mensen die het met de tijd niet zo nauw nemen: manana, manana is een veelgehoorde opmerking in Zuid-Amerika, in Afrika zegt men vaak: 'jullie hebben de horloges, wij hebben de tijd'. Kraayenhof en Dobal spelen hier graag op in en boeien hun publiek steeds weer met muzikale hoogstandjes. Tickets à 20 euro zijn verkrijgbaar bij Het Kwartier of te reserveren via: nieuws@hetkwartierstolwijk.nl.

Beperkt Houdbaar in Arto Theater
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
Improvisatie-duo Beperkt Houdbaar gaat komend seizoen iedere avond opnieuw in première met een splinternieuwe voorstelling. Sterker nog: bij aanvang weten zij niet eens waar de show over zal gaan... want dat bepaalt de bezoeker! Waar De Lama's improvisatietheater bekend hebben gemaakt, laat Beperkt Houdbaar zien wat er nog meer mee kan. Van hilarische sketches en acrobatische hoogstandjes tot volledig geïmproviseerde musicalnummers: Stefan Hendrikx en Andries Tunru doen 't moeiteloos. Kaarten zijn te bestellen via www.artotheater.nl, of bij Provence (Haven 63 in Schoonhoven) of aan de kassa van het theater, mits niet uitverkocht.

Stand up comedy show in De Tuyter
20:30, Krimpen aan den IJssel, De Tuyter
Liefhebbers van comedy kunnen hun hart weer ophalen. De Cultuurwerkplaats Krimpen presenteert een line up van veel gevraagde en gevierde comedians onder wie Arie Koomen, Paul London en Jeroen Pater. De optredens worden aan elkaar gepraat door MC Wouter Monden. Het wordt een mengelmoes van verschillende stijlen. Kaarten à 15 euro (inclusief een consumptie) zijn verkrijgbaar via de website www.cwpkrimpen.nl of door te bellen of whatsappen met: 06-22640541. Kaarten aan de zaal kosten 17,50 euro.

Concert U2BE
21:00, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
U2BE, ook wel 'the Belgian U2 Experience' genoemd, geeft een concert. Tickets à 15 euro zijn te koop bij de receptie (dagelijkse geopend maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur) of via https://u2be.entranz.nl.

zondag 26 januari

Kerkdienst voor anders begaafden
09:30, Lopik, NH-kerk, Dorpstraat 32
Kerkdienst speciaal gericht op anders begaafden. Ds. T. J. Korten uit Boven-Hardinxveld gaat voor in deze dienst. Het thema is: 'Een veilig Arendsnest' (schuilplaats). Na afloop is er gelegenheid om koffie, thee of limonade te drinken en met elkaar na te praten. Meer informatie: 0348-554336.

Kruispoortlezing: 'God 9.0'
14:00, Schoonhoven, Remonsrantse kerk, Kruispoortstraat
Deze derde lezing, de laatste in de reeks lezingen over godsbeelden, wordt gegeven door dr. Piet van Veldhuizen en is getiteld: 'God 9.0'. Mensen ontwikkelen zich: van zuigeling via kleuter naar peuter, scholier, puber - de lange weg naar rijpe volwassenheid. Als het goed is ontwikkelt iemands geloof en Godsbeeld mee. Soms hoor je dat iemand liever een kinderlijk geloof houdt, maar een geloof dat niet pubert kan ook niet volwassen worden. Het boek God 9.0 (geschreven door Marion Kustenmacher, Tilmann Haberer Werner en Tiki Küstenmacher) gaat over de negen fasen waarin het geloof telkens ingrijpend verandert. Dr. Piet van Veldhuizen, die dit boek uit het Duits heeft vertaald, geeft een rondleiding door die negen etappes. De toegangsprijs voor de kruispoortbijeenkomsten is 5 euro per persoon, inclusief een consumptie.

Optreden Cheerio
14:30, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Cheerio is een Nederlandstalig gemengd koor, opgericht in juli 2002. Het koor bestaat uit 45 à 50 enthousiaste vrouwen en mannen die iedere veertien dagen uit volle borst oefenen en graag willen optreden. Zij worden begeleid door een drietal accordeonisten en een gitarist. Het repertoire bestaat uit Nederlandstalige liedjes van vroeger en nu, waaronder een aantal zeemansliedjes. Toegang is gratis. Wie zeker wil zijn van een stoel, kan een gratis ticket ophalen bij de receptie.

Concert Frans van Eijk
15:00-17:00, Bergambacht, De Tulp, Burgemeester Huijbrechtstraat 2
Frans van Eijk speelt jazz op de piano. Hij brengt ook enkele gastmuzikanten mee. Entree is 4 euro. Aanmelden kan bij SWOK-midden via: 0182-350012 of e-mail: info@swok-midden.nl.

maandag 27 januari

Klaverjassen
19:30, Bergambacht, De Waard
Nieuwe kaartavond bij klaverjasvereniging De Waard. Belangstellenden zijn welkom. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Maup Lindenburg, 5650 punten; 2. Floor Oskam, 5473; 3. Hennie de Leeuw, 5306.

dinsdag 28 januari

Lebbis in Isala
20:15, Isala Theater, Capelle aan den IJssel, Stadsplein 5
Lebbis is buiten het theater niet meer zo zichtbaar, maar ín het theater laat hij luid en duidelijk van zich horen. Deze avond laat hij bezoekers ervaren wat het is om iets te ervaren. Over ervaringen kun je namelijk zo lekker napraten. Volgens Lebbis is 'iets meemaken' dat er iets gebeurt. En het toppunt van iets meemaken is 'een ervaring'. Dat je iets meemaakt en dat je het een paar jaar later nog weet. In De bovengrens deel 1 heeft Lebbis gekeken waar we te ver gaan. Nog meer eten, meer reizen, meer series kijken. Maar het brengt ons weinig. In De ervaring kijkt hij hoe we weer iets kunnen ervaren en rekent hij af met oppervlakkigheid. Entree is 22,75 euro (CJP/65+ betalen 21,75 euro). www.isalatheater.nl

Presentatie over Egypte
14:00-16:00, Krimpen aan den IJssel, De Ark, Burg. Aalberslaan 41
Contactmiddag van de PCOB, afdeling Krimpen aan den IJssel en omstreken. De heer P.G. Weeber uit Maarssen verzorgt een lezing en een presentatie over het land Egypte. Iedereen is welkom.

Pilates voor knie- en heupartrose
10:00, Krimpen aan de Lek, Jordens Fysio Medisch Centrum, Marijke Staete 6
Pilatesdocente Miranda Troost start in februari (op de dinsdagavond) met Pilates voor knie- en heupartrose. Door het aangetaste gewricht met de juiste oefeningen te belasten, worden de spieren rondom het gewricht versterkt. Dit zorgt voor meer steun, minder pijn en minder stijfheid. Tijdens deze informatiebijeenkomst geeft Miranda antwoord op vragen over Pilates voor knie- en heupartrose. Aanmelden kan via: 0180-398929 of e-mail: info@jordensfysio.nl.

'Rondje aquarium'
20:00, Schoonhoven, verenigingshuis De Zilverstad, Nieuwe Singel 39
NBAT-keurmeester Hans Kiers heeft in twee dagen tijd aquariums bekeken van leden van aquariumvereniging De Zilver Tetra. Hij tekende notities op, nam foto's en maakte een compilatie van wat hij zoal tegenkwam. Tijdens de avond vertelt de keurmeester wat de eigenaren moeten doen om hun aquarium nóg mooier te maken. zoal De keurmeester vertelt er zijn verhaal bij waar de eigenaar van haar of zijn bak op zou moeten letten om het plaatje compleet te maken zodat het aquarium er nog mooier uit gaat zien. Toegang is vrij.

woensdag 29 januari

Erwtensoep
13:30-16:00, Lopik, dorpshuis De Schouw
Op initiatief van het Ouderencomité Lopik-dorp wordt er erwtensoep geserveerd. Na de maaltijd is er een spelletjesmiddag. Opgeven tot 25 januari bij Arendje Vriezema: 0348-552038 of Anneke Bennis: 06-457672425. De kosten voor de erwtensoepmaaltijd zijn 6 euro en deelname aan de spelletjesmiddag is 2 euro, inclusief een kopje koffie.

Bingo
14:00, Schoonhoven, de Brug, Pasteurweg 100
Bingo van de activiteitencommissie van de SWOS. Kosten voor deelname zijn 5 euro, inclusief koffie of thee.