• Aad de Groot, de nieuwe directeur van Vuik Logistics.
• Aad de Groot, de nieuwe directeur van Vuik Logistics. Foto: Jan Timmer

Directeur Aad de Groot ziet goede kansen voor Lekkerkerks bedrijf

Nieuw perspectief voor Vuik Logistics

lekkerkerk • De Groot geeft sinds september van het voorbije jaar leiding aan Vuik Logistics, maar hij kent het Lekkerkerkse bedrijf al ruim veertig jaar.

"Toen ik als jongen van 19 bij overbuurman Fikszo kwam te werken was Vuik al onze voornaamste expediteur. Jacobus Vuik kwam bij mij de remboursen afrekenen. Ik zat daar dan een dikke stapel geld te tellen; ik zie het nog zo voor me. Als er iets niet klopte en ik dat aangaf, kon -ie behoorlijk boos worden! Jacobus heeft tot op hoge leeftijd Vuik gerund. Op een gegeven moment kwamen ook zijn zonen Kees, Dirk, Arnold en Rook in de zaak. En later hun kinderen en zelfs een achterkleinzoon van Jacobus. Vier generaties dus. Het geeft meteen aan hoe bijzonder de onderneming is."

Uiteindelijk was Vuik zo'n zestig jaar lang Fikszo's belangrijkste transporteur. Nadat Fikszo werd overgenomen door Bruynzeel en uiteindelijk door Deli Home, was het over. Daarmee raakte Vuik zijn grootste klant én een zeer groot percentage van zijn omzet kwijt. "Dat was een drama voor het bedrijf", blikt De Groot terug. "Ook wij als 'Fikszo-ers' vonden het erg verdrietig. Dat Vuik die klap toch overleefde is uiterst knap, al ging het niet vanzelf. De inkrimping kostte banen en het aantal vrachtwagens nam sterk af. Voor mijn voorganger-directeur Rob van Zoest waren de voorbije tien jaar heel zwaar. Hij gaf dan ook aan de energie te missen om aan de toekomst van Vuik te werken."

Aad de Groot kwam afgelopen zomer in beeld om directeur te worden van Vuik. "Ik werd enthousiast gemaakt door Johan Stout, oud-algemeen directeur van Fikszo, met wie ik vanuit mijn vroegere functie als financieel directeur lang had samengewerkt. Johan wilde de Vuik-aandelen van Rob van Zoest overnemen, als ik er directeur zou worden. We belegden vervolgens een aantal sessies om de situatie van Vuik in beeld te krijgen en een strategische visie en een stappenplan te schrijven. De laatste jaren heeft Vuik min of meer in een status quo positie doorgebracht. Er werd hard gewerkt en weer wat winst gemaakt, maar de onderneming functioneerde ook enigszins 'vastgeroest'. Met het nieuwe plan hopen we nieuwe groei te realiseren en een degelijke toekomst te kunnen vormgeven. Dat vergt organisatorische aanpassing, efficienter werken en een vernieuwingsslag slaan op het vlak van automatisering. Het is prettig te weten dat ook de medewerkers mee willen in de veranderingen. Voordeel voor mij is dat een groot aantal van hen mij nog kent uit mijn Fikszo-tijd. Die band van toen is er nog steeds en is één van de redenen dat ik deze uitdaging graag aanga. Ik heb vanuit het verleden iets met Vuik. Nu ik ik er werk is dat gevoel alleen nog maar versterkt. We willen het bedrijf tot nieuwe bloei brengen. Met elkaar!"

Jan Timmer