• Thessa van den Berg in haar praktijkruimte van Bikkels met Prikkels.
• Thessa van den Berg in haar praktijkruimte van Bikkels met Prikkels. Foto: Jan Timmer

'Ik wil zoveel mogelijk kinderen helpen'

ouderkerk a/d ijssel • Heeft je kind een leer-, gedrags- of ontwikkelingsprobleem? Dan kan het zinvol zijn om contact te zoeken met 'Bikkels met Prikkels', de praktijk van Thessa van den Berg in Ouderkerk aan den IJssel.

Thessa is moeder van een tweeling en psychomotorisch (kinder)coach. Ze kwam voor het eerst met het vak in aanraking nadat één van haar dochters na een val uit een speeltoestel spraakproblemen begon te vertonen. Ze kwam moeilijk uit haar woorden, stotterde en ging woorden veelvuldig herhalen. Op de peuterspeelzaal wilde men het even aanzien. 'Als ze de klachten in het tweede jaar bij ons nóg heeft, is het misschien verstandig een logopediste in te schakelen', werd haar verteld. "Ik had daar eerlijk gezegd geen goed gevoel bij en kwam uiteindelijk in contact met een reflexintegratiebehandelaar. Dat bleek een gouden zet: mijn dochter was na een paar behandelingen van haar probleem verlost."

Theassa was er zo door geïmponeerd dat zij zich verder ging verdiepen in reflexintegratie en opleidingen ging volgen. "Daarna ben ik doorgegaan en behaalde ik ook mijn papieren als psychomotorisch kindercoach. Ik zal niemand vermoeien met de technische achtergronden van de methoden op het vlak van licht en beweging die ik gebruik. Veel belangrijker is dat ik er resultaat mee boek en er aan bij draag dat kinderen én volwassenen die zich bij mij laten behandelen goed in balans raken en gelukkiger in het leven staan. De therapie is toepasbaar bij een breed scala aan problematieken: van concentratieproblemen en zindelijkheidsproblemen tot en met problemen met lezen, schrijven, rekenen evenwicht en driftbuien."

Thessa kijkt naar hele andere dingen dan de standaard-behandelaar. "Die komt vaak niet veel verder dan symptoombestrijding door middel van een pilletje, terwijl ik terug ga naar de oorzaak van het probleem. Die kan bijvoorbeeld voortkomen uit stress tijdens de zwangerschap, een zware bevalling, een ingreep tijdens de bevalling of een traumatische ervaring van het kind. Wanneer mensen zich bij me aanmelden, stuur ik eerst een uitgebreide vragenlijst op. Daarna maak ik een afspraak om ouder en kind te zien en volgt een gratis screening waarbij ik onder andere een reflextest uitvoer, kijk naar de oogsamenwerking én de balans van het kind. Vervolgens start de behandeling. Heel belangrijk daarbij is dat de oefeningen die we uitvoeren ook thuis worden gedaan. Ouders en kind moeten er dus niet alleen achter staan, maar ook tijd in willen investeren."

Ze startte haar praktijk 'Bikkels met Prikkels' anderhalf jaar geleden en heeft over belangstelling niet te klagen. "Die drukte vind ik fijn, want ik wil zoveel mogelijk kinderen helpen", glimlacht de Ouderkerkse. Belangstelling? Kijk op www.bikkelsmetprikkels.nl of mail naar: info@bikkelsmetprikkels.nl.

Jan Timmer