Met water woningen verwarmen

gouderak • Met warmte uit het oppervlaktewater dat gemaal Verdoold passeert zou een groot aantal huizen in Gouderak verwarmd kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de gemeente Krimpenerwaard is uitgevoerd.

Het gemaal pompt elk jaar grote hoeveelheden water uit de Krimpenerwaard naar de Hollandsche IJssel. In de zomer warmt de zon het oppervlaktewater op. Met een warmtewisselaar is het mogelijk deze warmte uit het water te halen en ondergronds op te slaan. In de winter kan deze warmte dan worden gebruikt om woningen te verwarmen. Uit onderzoek blijkt nu dat de warmte uit het oppervlaktewater een groot deel van Gouderak kan voorzien van warmte. Probleem zijn de kosten. Die zijn hoger dan het individueel verwarmen van de woningen met een warmtepomp. Ook technisch zitten er aan dit gebruik van het gemaal voor warmteproductie nog een aantal haken en ogen.

Krimpenerwaard kijkt al langer naar alternatieve vormen van het opwekken van energie. Met een warmtenet kan een hele wijk van warmte worden voorzien. Uit vooronderzoek bleek dat Gouderak de locatie was met de meest gunstige omstandigheden om zo'n warmtenet te realiseren binnen de gemeente. Als het daar kan, dan kunnen ook andere locaties onderzocht worden.

Met het onderzoek wil Krimpenerwaard een bijdrage leveren aan de klimaatafspraken. Daarvoor werkt de gemeente ook samen met andere gemeenten in de regio om te komen tot een regionale energiestrategie. Dit om de energietransitie (overgang van stroom uit fossiele brandstoffen als gas en kolen naar groene energie) te versnellen. Nederland streeft ernaar om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken voor koken en verwarmen.