John Anders scoort hit met oud nummer


FOTO JOHN ANDERS

stolwijk • Wekelijks stond volkszanger John Anders wel ergens op een podium, tot het coronavirus zich aandiende. Toch wist hij een hit te scoren.

Optreden zat er dit jaar niet in voor John Pince van der Aa. Toch wist de 'zingende schoorsteenveger' uit Stolwijk - bekend onder zijn artiestennaam John Anders - met zijn muziek heel wat mensen te raken. Zijn laatste single 'Er drijven rozen op de wolken' doet het goed op Spotify en wordt bij veel radiostations gedraaid. Iets waar de volkszanger blij mee is. "Bij Radio Salto in Amsterdam was mijn nummer alarmschijf en kreeg het zelfs meer stemmen dan de single 'Tebbie nou op je muil' van Richard Groenendijk. Nou, dat liedje zingt inmiddels heel Nederland mee!"

Bijzonder is dat John's nummer al even op de plank lag: zestien jaar om precies te zijn. "Ivan Broer, de schrijver van het liedje, heeft het me al in 2004 toegestuurd. Ik was met andere dingen bezig en heb er toen niets mee gedaan. We hebben de tekst ietwat aangepast en het nummer uitgebracht. En kijk nou...we hebben een hit!"

Waarom 'Er drijven rozen op de wolken' het juist nu zo goed doet? John heeft daar wel een verklaring voor: "Het is natuurlijk een moeilijke tijd. Veel mensen zijn overleden aan corona, wat en hoop verdriet heeft veroorzaakt. Dit nummer biedt steun en troost aan iedereen die iemand verloren is."

De geboren Hagenees zingt al van jongs af aan. Jaren later - John werkte inmiddels als schoorsteenveger - werd hij ontdekt toen hij smartlappen van zijn held Willy Alberti stond te zingen op het dak. Na een eerste optreden volgde er al snel meer. Zijn carrière kwam op stoom, zeker toen hij het podium op mocht met grote artiesten als Lee Towers, Tante Leen en Jaques Herb. "Die laatste heeft nog mijn artiestennaam bedacht toen hij een keertje bij mij thuis aan de keukentafel zat."
Hij deed mee aan tv-programma's als 'X factor' en 'Bloed, Zweet en Tranen' en maakte met zijn 'snik in de stem' indruk op de juryleden. Hij groeide in no-time uit tot een bekend gezicht. Ondanks die bekendheid wist John nooit landelijk door te breken als zanger. Zingen doet-ie nog altijd hobbymatig. "Je moet een beetje geluk hebben en de kans krijgen om die stap te maken."
Voorlopig ziet het er niet naar uit dat John het podium op kan, om weer voor grote groepen op te treden. "Niemand weet hoe lang deze situatie nog zal duren, maar ik blijf positief. Dat zit in mijn aard. Er liggen alweer mooie plannen klaar voor 2021. En ik ga ook zeker een paar nieuwe nummers uitbrengen. Mijn nieuwe kerstsingel Kerst zoals vroeger bij m'n ouders thuis is net uit. Dat nummer kun je vinden op YouTube en Spotify. Dus iedereen kan ervan genieten."

Floris Bakker