Grote kruising eerder op de schop: ‘jaar lang ernstige verkeershinder’

krimpen a/d ijssel • De aanpak van de grote kruising in Krimpen aan den IJssel is naar voren gehaald. In plaats van november starten de werkzaamheden al in april volgend jaar.

Reden is dat er de laatste periode veel verzakkingen plaatsvinden en de veiligheid in het geding is. "We weten dat de constructie onder de kruising in een slechte staat verkeert", verklaart verkeerswethouder Anthon Timm. "Vooraf hadden we ingeschat dat we drie à vier keer per jaar de weg moesten egaliseren. In de praktijk blijkt nu dat we de boel veel vaker moeten herstellen. Daarom hebben we besloten één fase naar voren te halen en al in april te beginnen met de reconstructie van de grote kruising."

Tussen april en november 2021 wordt de noordzijde van de kruising aangepast. Aansluitend, van november 2021 tot april 2022, gaat de zuidzijde op de schop. Automobilisten moeten volgens Timm rekening houden met een jaar lang zeer ernstige verkeershinder. Er ligt een zogenaamd 'minder-hinderplan' klaar om de overlast te beperken. Verder komt er vanaf de Industrieweg een bypass.

In het tweede kwartaal van 2021 start de gemeente met een uitgebreide communicatiecampagne. "We moeten ons uiterste best doen om iedereen zo goed mogelijk te informeren over wat er precies gaat gebeuren." Ook zijn collega Ria Boere van de gemeente Krimpenerwaard is geïnformeerd over de stand van zaken en werkzaamheden.
        
Overigens verloopt het project geheel volgens planning. Corona zorgt niet voor vertraging van de werkzaamheden. Integendeel. "Omdat veel mensen thuis werken is er minder verkeer op de weg, waardoor de kans op opstoppingen en andere problemen een stuk kleiner is."

Timm is blij dat de gemeenteraad tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar heeft ingestemd met het verlenen van een krediet voor zowel het nemen van maatregelen om de doorstroming te verbeteren als de reconstructie van de grote kruising. "Dat is belangrijk, want we zitten midden in de werkzaamheden. Vertraging kunnen we nu echt niet gebruiken. We moeten doorgaan en de klus zo snel mogelijk klaren. Als alles klaar is zullen we jarenlang profiteren van alle genomen maatregelen."