• Paul de Heus en Kees de Haan kijken uit naar de jaarlijkse Kerstmarathon.
• Paul de Heus en Kees de Haan kijken uit naar de jaarlijkse Kerstmarathon. Foto: Wijntjes Fotografie

RTV Krimpenerwaard maakt zich weer op voor Kerstmarathon

'Coronaproof-draaiboek ligt klaar'

regio • Met de Kerstmarathon zorgt de Krimpenerwaardse zender voor ‘vuurwerk' binnenshuis. Stichtingsvoorzitter Kees de Haan hoopt op een grote luisterschare van donderdag 24 december tot en met 1 januari 2021.

“Ieder jaar is het tijdens de Kerstmarathon volle bak in onze studio aan de Dijklaan in Bergambacht, maar dat zal nu anders gaan,” weet De Haan. “Na de toespraak van premier Rutte hebben we contact gezocht met de gemeente of we ons programma, waaruit de sportuitzendingen al verdwenen waren, nog verder moesten aanpassen. De gemeente adviseerde ons om op gepaste wijze door te gaan. Het aantal gasten dat we ontvangen wordt beperkt tot één vertegenwoordiger van een instelling of vereniging, die pas tien minuten van tevoren met een mondkapje op aanwezig mag zijn. Zo is afstand houden beter te waarborgen in ons -overigens ruime- onderkomen.” De keuze van de muziek tijdens de Kerstmarathon is deels aan de genodigden. De Haan: “Op 28 en 29 december verzorgen we van 8.00 tot 18.00 uur live-uitzendingen op televisie met wisselende presentatoren en gasten.”

Het gaat RTV Krimpenerwaard sinds 2015 voor de wind toen de lokale omroepen Radio Centraal, Vlistam, Vrolek en Zilverstad Radio samen gingen werken om de enige beschikbare gemeentelijke zendvergunning binnen te halen. Die vergunning is onlangs met vijf jaar verlengd. “De achterliggende jaren is de kwaliteit sterk verbeterd doordat we professioneler zijn gaan werken met daarbij passende investeringen. Subsidie krijgen we niet, maar we kunnen wel rekenen op bedragen die van overheidswege beschikbaar worden gesteld. Daarnaast hebben we een grote vriendengroep, reclame-inkomsten en soms een betaalde opdracht. Het is hier net een bedrijf maar dan enkel en alleen met onbetaalde vrijwilligers. Dat is een gegeven waar ik best trots op ben”, aldus De Haan.

Vervolgens: "In de afgelopen periode hebben zich enkele jongeren aangemeld, die een programma gaan maken over wat de jeugd bezighoudt. Deze jongeren volgen allemaal een studie die te maken heeft met media. Ze zijn blij dat ze de theorie in de praktijk kunnen brengen en met professionele apparatuur aan de slag kunnen gaan. En wij zijn uiteraard blij met hun inbreng.”


Paul de Heus, coördinator van de televisieafdeling, is trots op de nieuwe series, die RTV Krimpenerwaard komend jaar presenteert: "Een serie samen met filmclub Toverlint, waarin de makers van de films of documentaires aan het woord komen, maar we laten ook de documentaires zien. Daarnaast een serie over zilver én Netvlist: over klimaatslim boeren op veen."


q www.rtvkrimpenerwaard.nl