Pleidooi voor 'maatwerk' winkeliers in lockdown

krimpenerwaard • CDA Krimpenerwaard roept het college van B en W op om na te gaan of maatwerk tijdens de nieuwe lockdown mogelijk is voor winkeliers binnen de gemeente.

CDA-raadslid Kees Larooij: ‘Kunnen kledingzaken gesloten zijn, maar misschien wel mensen op afspraak ontvangen? Met een tijdslot van bijvoorbeeld een half uur kunnen die klanten dan één op één worden geholpen. Of dit commercieel interessant is, dat moeten de zaken zelf afwegen, maar het is een mogelijkheid die perspectief biedt en geen drukte in de winkelstraten oplevert’.

Prioriteit
De burgemeester heeft met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet publieke gezondheid sinds 1 december ruimere bevoegdheden, stelt Larooij: ‘Het zou goed zijn voor de winkeliers in onze gemeente als zij met bijvoorbeeld de mogelijkheid van een tijdslot voor een klantcontact de economische schade van de lockdown kunnen beperken’.

Het CDA-raadslid benadrukt dat de bestrijding van Covid-19 prioriteit heeft: ‘Maar gelijktijdig willen we zoeken naar passende mogelijkheden voor winkeliers, die zwaar getroffen worden. Ondernemers zijn inventief. Restaurants bezorgen maaltijden aan huis of laten ze afhalen; cafés doen aan ‘coffee to go’. Zo vinden bedrijven oplossingen. Maar dat kost natuurlijk wel tijd. En niet elke winkelier heeft een webshop’.

Antwoorden
Larooij wil van het college weten waar maatwerk mogelijk is en aan welke randvoorwaarden dan moet worden voldaan. Hij hoopt op beantwoording tijdens de eerstvolgende commissievergadering.