• Basisschool St. Catharina.
• Basisschool St. Catharina. Foto: Janet de Graas

Raad akkoord met fusie scholen

haastrecht • De gemeenteraad heeft ingestemd met de voorgenomen fusie tussen openbare basisschool Vlisterstroom en rooms-katholieke basisschool St. Catharina in Haastrecht.

Beide scholen zijn al gehuisvest in hetzelfde schoolgebouw en werken al geruime tijd nauw samen. De demografische ontwikkelingen geven op lange termijn weinig groeipotentieel. Dat maakt de Catharinaschool -met een omvang van 147 leerlingen- en de Vlisterstoom (69 leerlingen - teldatum 1 oktober 2019) kwetsbaar.

De door de fusie te realiseren schaalvergroting biedt ook financiële voordelen. Zo hebben beide scholen nu een eigen directie, interne begeleiding, administratieve ondersteuning en ict-netwerken. De nieuwe fusieschool wordt een zogenaamde ‘formele samenwerkingsschool’. Een identiteitscommissie gaat erop toezien dat zowel het openbare als het interconfessionele karakter van de scholen behouden blijft. In juni hebben de medezeggenschapsraden van de Vlisterstroom en St. Catharina ingestemd met de intentie om te komen tot een samenwerkingsschool. Ook de ouders zijn overwegend positief, deelde wethouder Lavinja Sleeuwenhoek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering mee. Voor de voorjaarsvakantie is een formele ouderraadpleging gepland: voor of tegen de fusie.

De gemeenteraad stemt in met de fusie, omdat hiermee het openbaar onderwijs voor Haastrecht behouden blijft: ‘De Vlisterstroom zou ook kunnen fuseren met een andere openbare school in één van de omliggende kernen, maar dan is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat er in Haastrecht geen openbaar onderwijs meer is'.