‘Lijkt erop dat ze me hier weg willen hebben’

gouderak • Als gevolg van een conflict met de gemeente Krimpenerwaard moet Gijsbert Snoeij mogelijk zijn kwekerij aan het Gouderakse Veerstalblok beëindigen.

Snoeij sprak daarom de gemeenteraad toe en deed een dringend beroep op de raadsleden om zijn bedrijf te redden. “Nadat ik in 2011 dit perceel en de bijbehorende woning aankocht, ben ik met medewerking van de gemeente Ouderkerk een klein bedrijfje begonnen dat sindsdien floreert."

Stroken
Maar de activiteiten van het bedrijf zouden volgens de nieuwe gemeente Krimpenerwaard niet meer stroken met de agrarische bestemming van het perceel.

Iets wat Snoeij bestrijdt. Hij verklaart dat de toenmalige gemeente Ouderkerk hem indertijd alle mogelijke medewerking heeft verleend, zowel voor de bouw van een nieuwe schuur als legalisatie van een bestaande schapenschuur. Ook kreeg Snoeij toestemming de aanwezige kwekerij nieuw leven in te blazen.

Mis
Na de gemeentelijke herindeling in 2015 ging het mis. Al sinds de fusie streeft het college van de gemeente Krimpenerwaard naar verwijdering van de schapenschuur.

“Tot overmaat van ramp willen ze nu ook dat ik de kwekerij, waar ik fruitbomen kweek, opdoek”, verzucht Snoeij. Maar de voorgenomen handhaving gaat nog verder. “Na de aanleg van de zuidwestelijke randweg mocht ik van de gemeente Ouderkerk een gravelpad naar de verharde weg realiseren. Dat pad moet nu opeens ook weg.”

Grasland
Meermaals zat Snoeij met ambtenaren om de tafel, om te komen tot een oplossing. “Telkens vroegen ze me om de benodigde stukken aan te leveren, want die zouden kwijt zijn geraakt. Dat deed ik dan. Maar even zo vaak kreeg ik te horen dat ze er niets mee zouden kunnen. Het lijkt erop dat ze me hier gewoon weg willen hebben. Vraag me niet waarom, want dat weet ik niet. Ze willen perse dat ik die 300 vierkante meter grond waar het om gaat, omvorm tot grasland.”

Snoeij ervaart de houding van de gemeente inmiddels als intimiderend. Zo liepen er plotseling gemeentemedewerkers op zijn erf om foto's te maken. "Zij hadden zich onrechtmatig toegang verschaft en daarbij zelfs het toegangshek vernield. Ongelooflijk. Mijn vrouw was gewoon thuis, maar aanbellen deden ze niet.”

Boetes
Inmiddels is de gemeente begonnen met het uitdelen van boetes en heeft Snoeij zelfs al een last onder dwang opgelegd gekregen. Een gesprek lijkt er niet meer te komen.

Snoeij zegt in ieder geval blij te zijn dat wethouder Ria Boere zich de toezeggingen door de gemeente Ouderkerk nog goed kan herinneren. "De gemeente zegt zelf ondernemers te zullen steunen en ik hoop dat Krimpenerwaard nu ook bereid is mij te helpen, door de indertijd gemaakte afspraken nu eindelijk te bekrachtigen.”

De gemeente Krimpenerwaard laat weten niet te willen reageren. "Zolang het dossier onder de rechter is, doen wij geen mededelingen", aldus een woordvoerder.