Belangstelling voor schoolgebouw

lopik • Met het verdwijnen van het openbaar onderwijs in de gemeente Lopik komt het gebouw van obs De Zomergaard per 1 januari 2021 leeg te staan. Lopik heeft met Trinamiek, een stichting met ruim twintig basisscholen, afgesproken het beheer van het schoolgebouw vanaf die datum over te nemen.

De leegstandskosten zijn voor de gemeente. Enkele partijen hebben zich al gemeld om het gebouw een nieuwe bestemming te geven. Wethouder Johan van Everdingen vindt het jammer, dat de school zijn deuren sluit. “Het beeld van De Zomergaard is de laatste jaren achteruit gegaan,” merkte Van Everdingen op tijdens de commissievergadering afgelopen week. “Een verbeterplan was in gang gezet, maar dat heeft niet geleid tot het in stand houden van de school. Veel ouders haalden hun kinderen van De Zomergaard. De overgebleven leerlingen verhuizen na de kerstvakantie naar een andere school binnen het dorp. Lopik heeft de plicht om in de toekomst bij voldoende belangstelling opnieuw openbaar onderwijs aan te bieden.”

De Zomergaard zat al jaren in een neerwaartse spiraal. Afgelopen schooljaar leek de school nog zelfstandig door te kunnen gaan, maar veel ouders hadden er geen vertrouwen meer in. Het gevolg was dat De Zomergaard dit schooljaar met slechts 26 leerlingen van start ging. Hiermee was de school te klein geworden om goed onderwijs te bieden. Sluiting bleek de enige optie.


Directeur Selma van Wijk van Trinamiek eerder in deze krant: “De Zomergaard heeft in het verleden de nodige pech gehad. Er was veel wisseling van directieleden en interne begeleiders. Dit heeft mede geleid tot een inspectierapport, waarin de school niet goed naar voren kwam. Er is het afgelopen jaar hard om het tij te keren, maar dit mocht niet meer baten.”

Tenslotte: "Er zit niets anders op dan het bestuur van de school terug te geven aan de gemeente Lopik en per 1 januari 2021 de deuren van De Zomergaard te sluiten. Dat betreuren wij ten zeerste.”


Wim Kroone