• De jubilerende Schilderijkaart.
• De jubilerende Schilderijkaart.

Reproductie ‘Schilderijkaart' te koop

regio • De zogenaamde Schilderijkaart van Streekarchief Midden-Holland bestaat 500 jaar. Deze manuscriptkaart brengt fraai het werkgebied van het streekarchief in beeld.

Ter gelegenheid van dit jubileum brengt het streekarchief de kaart uit als A2-poster, die vanaf heden te koop is.

Op de kaart is een indrukwekkend rivierenlandschap afgebeeld met de regio tussen Utrecht en Rotterdam, met steden zoals Gouda, Schoonhoven en Rotterdam, maar ook alle dorpen in de Krimpenerwaard, Schieland en de Lopikerwaard. De kaart komt vermoedelijk uit het jaar 1520. Hij moet in ieder geval van vóór 1530 zijn, omdat de toren van IJsselstein, gebouwd van 1530-1537, nog ontbreekt. De nieuwe brug bij Nieuwerbrug van 1510 staat er wel op. De kaart is waarschijnlijk vervaardigd om de waterhuishouding en het rivierenlandschap rond Gouda in kaart te brengen en vertoont overeenkomsten met de oudste kaart uit de collectie van het streekarchief, die dateert van 1498. Op deze vijftiende-eeuwse schetsmatige plattegrond worden oplossingen aangeduid om de verzanding tegen te gaan van de Hollandsche IJssel, een probleem dat echter nooit is opgelost. Beide kaarten laten veel dezelfde details zien, zoals molentjes en waterlopen die uitkomen op de rivieren. Waarom sommige delen van de schilderijkaart donkergroen zijn afgebeeld is niet bekend.

In het verleden is de perkamenten kaart opgespannen geweest en ingelijst en heeft waarschijnlijk in het stadhuis in Gouda gehangen. In 1993 is de kaart gerestaureerd en vervolgens gedigitaliseerd, zodat op details kan worden ingezoomd via www.samh.nl. De poster is à 7,50 euro verkrijgbaar via de webshop: www.dewinkelvankruim.nl