• Welke afspraken zijn te maken omtrent het levenseinde?
• Welke afspraken zijn te maken omtrent het levenseinde? Foto: stockfoto

Vroegtijdige zorgplanning in tijden van corona

‘Praten over doodgaan niet makkelijk’

krimpenerwaard • Huisarts Peter Hollands van Gezondheidscentrum Schoonhoven is een voorstander om mensen met een zwakke gezondheid bewust te maken en te informeren over de kwaliteit van leven. In crisissituaties, bijvoorbeeld bij een coronabesmetting, kunnen anders beslissingen worden genomen die wellicht niet stroken met hun voorkeuren. "Zij moeten dus weten welke afspraken te maken zijn omtrent het levenseinde, wat de verschillende begrippen inhouden, wat wettelijk gezien mag en hoe dit kan worden geregeld", aldus Peter Hollands.

Vervolgens: “Zestigplussers die klachten krijgen komen soms spontaan met de vraag hoe wij als huisartsen denken over levensbeëindiging. Sommigen denken dan dat er maar twee mogelijkheden zijn: niets ondernemen of euthanasie. Maar er zijn gelukkig tussenstappen. Wij kunnen ervoor zorgen dat een kwetsbare patiënt toch nog een comfortabel leven kan leiden, bijvoorbeeld door benauwdheid te verlichten en eenzaamheid te voorkomen.”


Voor huisartsen is het goed te weten wat de patiënt wil. “Bij chronische ziekteprocessen kan dit schriftelijk vastgelegd worden. Deze mening kan altijd worden herzien. Mensen hangen aan een waardevol leven. Voor mij is het belangrijk om van henzelf te horen hoe zij hierin staan." Artsen zijn er dit voorjaar al op gewezen om het gesprek aan te gaan ter voorkoming van een onnodige toestroom van kwetsbare ouderen naar de HAP, de spoedeisende hulp of het ziekenhuis. De eerste coronagolf versnelde dit proces niet, maar zette mensen wel aan het denken. “De kwetsbare groep realiseert zich al te goed wat de impact kan zijn.”


Verschillende organisaties maken zich sterk om de vroegtijdige zorgplanning meer bekendheid te geven. De Stichting Transmuraal Netwerk Midden-Holland is een samenwerkingsverband van zorg- en welzijnsaanbieders op dit gebied.


"Denken en praten over doodgaan vinden de meeste mensen niet makkelijk,” weet Hollands. "Maar het is wel van belang. Wel of geen reanimatie, palliatieve sedatie, het begeleiden van het stervensproces en andere mogelijkheden maken de laatste levensfase draaglijker.”


Meer informatie: www.thuisarts.nl/levenseinde en www.levenseinde.patientenfederatie.nl


Wim Kroone