Fausto verhuist

schoonhoven • Het Schoonhovense fietscafé 'Fausto bike & coffee' gaat definitief weg uit de binnenstad. De locatie aan de Voorhaven is te klein om in coronatijd op een veilige en rendabele manier groepen fietsers en andere gasten van koffie, taart en lunch te voorzien. Fausto neemt vanaf komend voorjaar zijn intrek in restaurant Dame, op Stadscamping Schoonhoven.

Al vier jaar is Fausto een begrip bij fietsers uit de wijde omtrek van Schoonhoven. Bij het kleine koffiecafé zat op zondagochtend altijd de hele stoep vol met wielrenners die toe waren aan een flat white of espresso met appeltaart. Maar ook veel Schoonhovenaren waren er kind aan huis. Ouderen van de SWOS deden er wekelijks een potje scrabble, terwijl menig thuiswerker of student Fausto als vaste uitvalsbasis verkoos.
Eigenaren Jan-Luc en Elske Coenen hebben alleen maar goede herinneringen aan hun avontuur aan de Voorhaven. "We hebben in die vier jaar zo veel meegemaakt met onze gasten', vertelt Jan-Luc. ‘We hebben 'Fausto-baby's' geboren zien worden, mensen getroost die iemand waren verloren, verjaardagen gevierd en fietstochten georganiseerd. Er zijn lezingen en cursussen gegeven over koffiezetten, banden plakken, sportfotografie en Santiago de Compostella. We hebben tosti's gebakken voor mensen van over de hele wereld en diners georganiseerd voor de Schoonhovenaren zelf."
In maart gooide corona roet in het eten voor Fausto. Het pand aan de Voorhaven was te klein om binnen de nieuwe regels nog rendabel open te blijven. "Het is binnen vrijwel onmogelijk om afstand te houden en met een paar tafeltjes kun je geen personeel betalen. Inmiddels hadden we in 2019 een tweede horecalocatie geopend op de camping van Schoonhoven: restaurant Dame. Deze naam verwijst naar de minnares van wielrenner Fausto Coppi, die altijd in het wit gekleed bij de finish stond. Tijdens de coronazomer was bij Dame wel voldoende plek om alle gasten op voldoende afstand veilig van koffie en eten te voorzien."
Het besluit om Fausto definitief te verhuizen naar de locatie aan de Lekdijk Oost, is in deze onzekere tijden dan ook een logische stap, besluit Jan-Luc: "Voor fietsers is de ligging ideaal. Bovendien biedt deze locatie ons voldoende mogelijkheden voor nieuwe activiteiten." Vanaf 1 april 2021 gaan zowel Fausto als Dame weer open en start ook het kampeerseizoen.