• Ruben en Sem op de foto met Dirk Kramer, één van de sponsors van het eerste uur.
• Ruben en Sem op de foto met Dirk Kramer, één van de sponsors van het eerste uur. Foto: Jan Timmer

Ruben en Sem Bijman willen nieuwe stappen zetten

Lopikse racebroers vol ambitie

lopik • Ruben (17) wil de stap zetten richting World SuperSport 300 en Sem (13) hoopt door te schuiven naar de SuperSport 300 Cup.

De voorbije twee seizoenen kwam racetalent Ruben Bijman uit in de IDM SuperSport 300. “In mijn eerste jaar reed ik in de bovenste regionen mee en deed ik mee voor de titel,” vertelt hij. “Afgelopen racejaar verliep heel raar. In de vier eerste races zat ik steeds in de kopgroep, maar werd ik er in kansrijke positie drie keer ‘afgebeukt’ door een tegenstander. Vervolgens zorgde corona ervoor dat wedstrijden werden afgelast."

Desondanks kwam hij wel in het vizier van enkele World SuperSport-teams: "Die letten er gelukkig niet alleen op hoe hoog je eindigt, maar kijken vooral naar hóe je racet. Factoren als beheersing van de machine, tactisch inzicht, timing, handelingssnelheid en mentale kracht wegen voor hen zwaar bij de beoordeling." Niet voor niets had Ruben de afgelopen jaren hard gewerkt aan genoemde punten. "Ik kan de stap omhoog aan, dat weet ik zeker", zegt hij zelfverzekerd. "Vandaar mijn ambitie om het een klasse hoger te gaan proberen en me daarop voor te bereiden. Op welke motorfiets dat gaat gebeuren, wordt de komende weken duidelijk. Dat geldt ook voor het belangrijkste onderdeel: het budget. Om in een internationaal World SuperSport 300- wegraceseizoen mee te kunnen doen is simpelweg meer geld nodig. Vandaar dat we op zoek zijn naar meer bedrijven die me willen sponsoren. Alle informatie daarover is te vinden op mijn website www.rubenbijman17.nl.”

Sem Bijman heeft eveneens plannen voor het nieuwe seizoen. Hij wil dan zijn krachten met andere coureurs gaan meten in de IDM SuperSport 300. “Het voorbije jaar won ik als beste nieuwkomer de Rookie Cup in de Yamaha R125 Cup”, vertelt hij. “In het overall-klassement werd ik nationaal vijfde. Ik zou graag weer een klasse hoger willen, maar ben afhankelijk van hoe het Ruben vergaat. Als hij de stap omhoog kan maken, lift ik met hem mee.”

Sem Bijman is alweer zeven jaar in de racerij actief. “Ik begon op mijn zesde op een mini-bike en stapte daarna over naar de Molenaar NSF 100-klasse. Ik was 9 toen ik op dat niveau mijn eerste wedstrijden reed. Dat ging meteen lekker met enkele top 5-uitslagen. In mijn tweede jaar hoopte ik de titel te pakken, maar dat viel in de praktijk flink tegen. Ik was in die periode flink wat langer én tien kilo zwaarder geworden en kreeg daardoor steeds meer moeite om ‘klein’ te zitten tijdens trainingen en races. Dat voelde niet echt comfortabel tussen al mijn lichte en kleine concurrenten. Vooral op het rechte eind zoefden ze me aan alle kanten voorbij. Ik deed er in de bochten alles aan om het verschil goed te maken en nam daardoor vaak te veel risico."

Het resultaat: regelmatig valpartijen. Sem: "Gelukkig kon ik het jaar erop overstappen naar een Yamaha R125. Die motorfiets zat me als gegoten. Ik reed alleen nog wat te agressief omdat mijn machine net wat minder vermogen had dan die van de concurrentie. Daardoor ging ik opnieuw overcompenseren.”

Ruben Bijman hoort het glimlachend aan: “Ik heb Sem in die tijd er regelmatig gewezen dat-ie er verstandiger aan zou doen om zijn emoties beter te controleren. Hij reed te onstuimig, richtte zich misschien te veel op mijn prestaties en zag niet in wat er allemaal voor nodig is om een hoger niveau te bereiken. Het afgelopen racejaar echter begon het kwartje te vallen. Hij heeft me in positieve zin verbaasd, is meer gaan doen met de informatie die we hem gaven en geldt écht als een talent die het beste uit zichzelf en zijn machine weet te halen. Hij beseft nu dat een derde plek soms beter is dan met een agressieve rijstijl proberen nog tweede te worden en op je bek te gaan.”

Beide Lopikse coureurs hopen op een mooi en van coronazorgen gevrijwaard seizoen. “Het plaatje ziet er goed uit”, weet Ruben Bijman. “Wanneer het bedrijfsleven nog meer achter ons gaat staan, dan kunnen we de laatste puzzelstukjes gaan invullen. Elke sponsoring is daarbij welkom. Enneh… je krijgt er veel voor terug.”


Jan Timmer