‘Horeca open op 17 januari? De actiebereidheid is groot’

krimpenerwaard • Zo’n zeventig afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland hebben aangegeven de deuren van hun zaken weer te zullen openen op 17 januari aanstaande. Ook afdeling Krimpenerwaard sluit zich aan. “De nood is hoog”, weet Anton de Wilde, voorzitter van de regiotak van KHN.

"Negentig procent van onze leden gaf aan de actie te ondersteunen. Nog langer dicht blijven zonder perspectief en zonder voldoende steun vanuit Den Haag is geen optie meer. We hebben niets te verliezen. Een fikse boete? Ach, die kan er nog wel bij op de berg van financiële rampspoed.”
De Wilde voelt zich met zijn collega's gesterkt door enquêtes waaruit zou blijken dat het merendeel van de Nederlandse bevolking achter de actie staat. "Ook in de politiek begint het besef te landen dat er iets moet gebeuren. Dat moet het kabinet toch aan het denken zetten? Tevens hebben verschillende colleges van B&W aangegeven de actie te begrijpen. Nee, we hebben nog geen reactie ontvangen van het Krimpenerwaardse gemeentebestuur. Die gaat er ongetwijfeld komen. Feit is dat we tot nu toe als horecaondernemers bij burgemeester Cazemier, het college en de raad veel positieve betrokkenheid troffen. Dat heeft ons goed gedaan. We hopen dat de gemeente ons ook inzake ‘17 januari' wil bijstaan.”
De horecabranche heeft volgens De Wilde bewezen ‘uitstekend' om te kunnen gaan met de RIVM-maatregelen: "In de periode waarin de horeca met restricties open was, waren heel lage besmettingscijfers zien. Wel moet gekeken worden naar de limiet van dertig gasten. Het zou veel logischer zijn om de grootte van de horecazaken leidraad te laten zijn.” De actuele coronacijfers ondersteunen het pleidooi van de horeca, oordeelt De Wilde: "We zijn nu alweer een tijdje gesloten, maar dat heeft niet geleid tot lagere besmettingscijfers."