'Galgoord moet visitekaartje worden'


FOTO GALGOORD

haastrecht • De gemeente Krimpenerwaard gaat in Galgoord voor een ‘gevarieerd' woningbouwprogramma, bestaande uit appartementen en grondgebonden woningen voor meerdere doelgroepen -gezinnen, starters en ouderen- in verschillende prijsklassen.

Er is ruimte voor een supermarkt (de verplaatsing van de huidige supermarkt in het centrum) en, eventueel, twee dagwinkels.

Rotonde
Voor een goede verkeersafwikkeling is een tweede ontsluiting van het gebied op de N228 nodig. Hieraan stelt de wegbeheerder, de Provincie Zuid-Holland, als eis dat dit met behulp van een rotonde moet gebeuren.

Ook moet er eigenlijk een extra brug over de IJssel -ter hoogte van Galgoord- komen, maar het is de vraag of dat betaalbaar is. De gemeenteraad krijgt hierover in een later stadium een apart voorstel. De gemeente zal hieraan sowieso gedeeltelijk moeten bijdragen.

Visitekaartje
Het nieuwe Galgoord moet al met al een visitekaartje worden met een aantrekkelijke entree en het benadrukken van de ligging aan het water. Wethouder Leon de Wit: “Gedacht wordt aan een boulevard in het plan, zodat je de IJssel kunt aanraken. Dat zou uniek zijn voor Haastrecht. De lat ligt hoog en we gaan voor echte kwaliteit, uiteraard passend binnen de financiële mogelijkheden.”

Corona
Door corona heeft de gemeente de plannen niet kunnen toelichten zoals het eigenlijk zou willen. “We hadden inloopavonden in Concordia willen organiseren, maar dat ging niet”, licht wethouder De Wit toe. “Alle direct betrokkenen zijn wel op de hoogte. Overige belangstellenden willen we op andere manieren gaan voorlichten.”

Volgende stap
Tenslotte wenst de wethouder te benadrukken dat de structuurvisie niet het eindpunt is, maar eerder een ‘richtinggevend kader’: “Belangrijke volgende stap is de vaststelling van het bestemmingsplan, medio 2021. Dat biedt ook ruimte voor inspraak.”


VGBK vraagt aandacht voor bomenkap

bergambacht • Gemeente Belang Krimpenerwaard vraagt aan het college van B&W aandacht voor de voorgenomen kap van twee beeldbepalende bomen in de Burgemeester Uilkensstraat te Bergambacht.
"Het betreft respectievelijk een esdoorn en een paardenkastanje, die als beeldbepalende boom vermeld staan”, stelt fractievoorzitter Willem Schoof. "In onze beleving zouden die bomen moeten blijven staan. We hebben voor deze bomen in ieder geval geen kapvergunning kunnen traceren. Inmiddels hebben we hierover vragen gesteld aan het college gesteld en heeft de wethouder aangegeven een en ander uit te zoeken.”