• Het plangebied
• Het plangebied Foto: Gemeente K'waard

Lat ligt hoog bij omvormen Galgoord tot woonwijk

'30% sociale huur niet realistisch'

haastrecht • Daarvoor is de grond en het transformeren van het Haastrechtse bedrijventerrein naar een mix van wonen en bedrijvigheid te duur. ‘Een mooi streven, maar wie gaat dat betalen?'

Dat kregen de commissieleden afgelopen week te horen in hun pleidooi om te komen tot een wezenlijk aantal sociale huurwoningen in het plan dat na jarenlange voorbereiding nu is uitgemond in een structuurvisie.

Wethouder Leon de Wit wil de gemeenteraad begin volgend jaar in een speciale sessie bijpraten over de mogelijkheden en onmogelijkheden, maar lichtte dinsdag vast een tipje van de sluier op: “We kennen de wens van Groen Wonen Vlist om bij een dergelijk project minimaal 30% sociale huurwoningen te eisen van de ontwikkelaar, maar die gaat dat niet betalen. De woningcorporatie ook niet. Wie dan wel?”

De grondprijs in Galgoord is duur, rekende de wethouder voor: “Dan heb je het over aankoop van bedrijfsvastgoed, sanering van de grond, bedrijfsverplaatsingen en allerlei andere zaken die komen kijken bij de omvorming van een bedrijventerrein naar woonwijk. Het zou een ander verhaal zijn als we agrarische grond zouden opkopen of, beter nog, als het al gemeentegrond zou zijn. Dan is een dergelijk streven realistisch.”

Neemt niet weg dat De Wit met de projectontwikkelaar -Adriaan van Erk- in gesprek is over woningen in het ‘sociale programma’. “Maar verwacht met betrekking tot de uitkomst geen hele grote aantallen”, waarschuwde hij voor al te grote verwachtingen.


Bedrijventerrein Galgoord heeft, inclusief het in verval geraakte recreatieterrein De Kleine Betuwe, een omvang van circa 7 hectare. Hierbinnen zijn zo’n 28 bedrijven gevestigd.

De gemeente Krimpenerwaard wil komen tot herontwikkeling van het gebied en er een gemengde bestemming voor wonen en werken -passend bij wonen- met bijbehorende voorzieningen van maken. Naast circa 180 woningen moet het plaats bieden aan detailhandel.

De planontwikkeling is inmiddels gevorderd tot een structuurvisie voor het gebied. Hierin wordt het door de raad gevestigde voorkeursrecht -sinds 30 januari 2018- met een termijn van drie jaar gecontinueerd. Dat betekent dat eigenaren bij een voorgenomen verkoop verplicht als eerste hun eigendom aan de gemeente moeten aanbieden. Enkele bedrijven worden binnen dan wel buiten het plangebied herplaatst.


Robert van der Hek