• De te snoeien 'risicotakken’.
• De te snoeien 'risicotakken’. Foto: Hoogendoorn Boomadvies

Zaag in oude beuk

haastrecht • De monumentale rode beuk achter museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht moet om veiligheidsredenen drastisch worden teruggesnoeid.

“Op meerdere momenten zijn afgelopen jaren enkele grote takken van de boom afgebroken, voor het laatst afgelopen zomer”, meldt bestuursvoorzitter van Stichting Bisdom van Vliet, Ancora Dupain. “Houtrot en aantasting door zwammen zijn daar de oorzaak van.”

Erfgoedhovenier Gerrit Reijm adviseerde, in samenwerking met Hoogendoorn Boomadvies uit Bergambacht, om twee extra ‘risicotakken’ uit voorzorg te verwijderen. Bakker: “Dit zal het aanzien en de gezondheid van de boom verder aantasten, maar het is vanwege de veiligheid een noodzakelijke ingreep." De hovenier zal het snoeien binnenkort uitvoeren.

Ancora Dupain: "Door het verwijderen van de takken komt de oude beuk sneller dan verwacht aan haar einde, maar we hebben geen andere keuze.”

Volgens de overlevering werd de boom in 1692 of 1694 door een voorouder van Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923) geplant. Het jaartal 1692 staat ook op de stam geschilderd. Ancora Dupain: "Omwonenden zullen eraan moeten wennen dat de in Haastrecht zeer geliefde beuk niet meer zo dominant het beeld zal bepalen."