Meepraten over schone energie

krimpenerwaard • Inwoners van de gemeente Krimpenerwaard kunnen meepraten over schone energie. Naast het invullen van een enquête - met vragen over de locaties waar wellicht windmolens en zonnevelden kunnen komen - is het ook mogelijk om aan te schuiven aan de 'Kansentafel'.

Deelnemers (inwoners en ondernemers) aan deze tafel gaan op maandagavond 7 december van 19.00 tot 21.00 uur met elkaar in gesprek tijdens een online bijeenkomst. Aanmelden kan via www.resmiddenholland.nl. Op deze website is tevens de enquête te vinden.


In het Klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2030 een belangrijk deel van de energievraag duurzaam moet worden opgewekt. Bijvoorbeeld met windmolens of zonnevelden. In dertig regio’s wordt hiervoor een energieplan gemaakt: een Regionale Energie Strategie (RES).

Krimpenerwaard werkt in de regio Midden-Holland samen met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas. Ook de provincie Zuid-Holland en de waterschappen Schieland en Krimpenerwaard, Rijnland en Stichtse Rijnlanden hebben zich aangesloten.


Midden-Holland levert een bijdrage van bijvoorbeeld 67 windmolens of een oppervlakte van 816 voetbalvelden met zonnepanelen. Of een combinatie van windenergie én zonne-energie. Grote vraag is waar de windmolens en zonnepanelen moeten komen. De denkrichting is om ze langs bestaande infrastructuur te plaatsen, geconcentreerd in wind- en zonnevelden of verspreid over de regio.