Zonneroos Vlist

regio • Leden van energiecoöperatie Waardstroom hebben zaterdag, in aanwezigheid van wethouder Jan Vente, hun eerste zonnestroominstallatie geopend. In de week daarvoor werd ‘Zonneroos Vlist’ aangesloten op het elektriciteitsnet.

Alle 204 panelen van het collectieve dakproject zijn in handen van energiecoöperatie Waardstroom. Met de eigenaren Jan en Agatha Voets is een overeenkomst gesloten voor het gebruik van het dak.

Mijlpaal
De coöperatie is verheugd met deze mijlpaal en wil met de opgedane kennis en ervaring nog ‘veel meer’ projecten starten in de Krimpenerwaard. Coöperatie Waardstroom is hiervoor in gesprek met dakeigenaren in Haastrecht, Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek, zodat inwoners in alle kernen kunnen participeren.
Peter de Bruin, die de bouw van het zonnedak heeft begeleid: “Er waren veel hobbels te nemen, maar de ervaringen komen van pas bij de realisatie van volgende projecten’.

maakt gebruik van de zogeheten ‘postcoderoosregeling’. De Bruin: “Doel van deze regeling is de lokale opwek van duurzame energie te bevorderen en inwoners en bedrijven te laten profiteren van de opbrengsten. Voorwaarde is dat deelnemers zijn verenigd in een coöperatie en zijn gevestigd in hetzelfde postcodegebied waar de installatie is gelegen, of in aangrenzende postcodegebieden.”

Subsidie
De leden van de coöperatie verdienen hun investering momenteel terug door de verkoop van de opgewekte stroom en teruggave van de energiebelasting (over het eigen verbruik). “In 2021 krijgt de postcoderoosregeling de vorm van een subsidieregeling”, weet Peter de Bruin. “Het rendement is ongeveer vergelijkbaar met een investering in zonnepanelen op het eigen dak. De regeling is bedoeld voor inwoners die geen geschikt dak hebben of meer verbruiken dan ze met hun eigen dak kunnen opwekken.”
Door de groei van het aantal projecten neemt het aandeel groene stroom in de Krimpenerwaard toe. "Op deze manier kunnen inwoners en bedrijven profiteren van de opbrengsten en wordt tegelijkertijd een bijdrage geleverd aan de landelijke en gemeentelijke energiedoelstelling.”

Zie voor meer informatie:
www.waardstroom.nl