Plan van aanpak

krimpenerwaard • Als gevolg van de in november 2019 aangenomen motie om te komen tot een vuurwerkvrije gemeente in 2022-2023 heeft het college van B&W een plan van aanpak opgesteld.

Voorgestelde maatregelen zijn:

• Vuurwerkvrije zones stimuleren en uitbreiden met appartementen/wooncomplexen waar senioren zelfstandig wonen;
• Onderzoeken of er onder de eigenaren van molens in de Krimpenerwaard behoefte is aan vuurwerkvrije zones;
• Via een burgerpanel het draagvlak voor een algeheel vuurwerkverbod onderzoeken;
• Vrijwillige vuurwerkvrije zones stimuleren en faciliteren;
• Met de politie een handhavingsstrategie afspreken;
• Communicatie intensief betrekken in de voorbereiding;
• Schadebedragen op een ludieke wijze kenbaar maken;
• Ontmoedigen illegaal vuurwerk middels samenwerking met de buurwerkbranche.

Burgemeester Cazemierheeft inmiddels een gesprek gevoerd met (17) ondernemers in de vuurwerkbranche (negen verkooppunten): “Zij hebben sterk het idee dat de schuld van alle incidenten en schadegevallen nu in hun schoenen wordt geschoven. Het probleem is volgens hen en de politie echter het illegale vuurwerk. De ondernemers pleiten dan ook voor een plan van aanpak waarbij het illegale vuurwerk wordt ontmoedigd en aangepakt. Iedere ondernemer geeft aan dat ze voor ongeveer 100.000 euro aan investeringen hebben gedaan en hier jaarlijks nog ongeveer 5.000 euro op investeren.”


Carbid

krimpenerwaard • Carbidschieten is in de gemeente Krimpenerwaard wel toegestaan komend oud en nieuw.
Op verzoek legde burgemeester Roel Cazemier tijdens de commissievergadering nog een keer de spelregels uit: “Alleen op oudejaarsdag van 10.00 uur tot zonsondergang. Er moet melding van gedaan worden bij de gemeente, uiterlijk veertien dagen voorafgaand, en het dient uiteraard coronaproof te gebeuren, conform de bepalingen die dan gelden.”


Enquête verkeersveiligheid

regio • Krimpenerwaard wil de komende tijd risicovolle verkeerssituaties in de gemeente in kaart brengen. Inwoners kunnen met een prikker op een digitale kaart aangeven welke locaties zij als verkeersonveilig ervaren.

Wethouder Jan Vente: "Elk ongeluk in het verkeer is er één te veel. Dat vraagt om een slimme en gerichte aanpak om risico's te verminderen. Ik hoop dat inwoners hun stem willen laten horen via de digitale enquête. En ons zo helpen om de juiste plekken te vinden waar de verkeersveiligheid beter kan.” De persoonlijke top-3 van verkeersonveilige locaties kan worden aangegeven via: https://mappinion.app/v/krimpenerwaard Invullen kan tot en met zondag 3 januari.
Vente: "De gegevens worden, samen met andere data van verkeersveiligheid en weginrichting, gebruikt om de veiligheid te verbeteren. De gemeente deelt de gegevens met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op plekken waar deze de wegbeheerder is.” Deelnemers hoeven geen persoonlijke gegevens achter te laten.
Voor vragen over het onderzoek: verkeersveiligheid@krimpenerwaard.nl