Weg naar vuurwerkvrije gemeente vol met hobbels

'Creëer draagvlak onder inwoners'

krimpenerwaard • Over het doel zijn de verschillende fracties het wel eens: Krimpenerwaard moet een vuurwerkvrije maar vooral veilige gemeente tijdens de jaarwisseling worden. Alleen de genoemde deadline van 2022-2023 als eerste vuurwerkvrije jaarwisseling is niet realistisch.

Zo oordeelde in ieder geval portefeuillehouder Roel Cazemier: “Regeren is niet alleen vooruitzien, maar ook de kunst van het haalbare. Denk aan de handhaving, maar ook de consequenties van een verbod tot het verkopen van vuurwerk binnen de gemeente. Het leidt zeker tot financiële claims vanuit de vuurwerkhandel. Mijn advies: wacht landelijke ontwikkelingen af, creëer draagvlak onder de bevolking en kom dan -als de tijd rijp is- met een gedragen verbod”, aldus de burgemeester.

Dat ging er bij de indieners van de motie -SGP en D66- niet in. Beide fractievertegenwoordigers -Verburg (SGP) en Van de Lagemaat (D66)- wezen op het in november 2019 breed gedragen voorstel vanuit de gemeenteraad, maar vooral op de jaarlijkse hoeveelheid gewonden en doden vanwege vuurwerk, overige calamiteiten en de oproep van hulpverleners om vuurwerk te verbieden. “Stel dat een andere feestdag, neem Koningsdag, tot deze excessen zou leiden, dan zou ieder weldenkend mens toch zeggen: ‘stop met die onzin”, aldus Van de Lagemaat.

Eerder op de avond hield vuurwerkhandelaar Erik Bennink namens ‘Kaboom Vuurwerk’ in Gouderak een vurig pleidooi tot de politiek om zich vooral tegen illegaal vuurwerk te keren. “Dat zorgt voor de grootste problemen. Als Krimpenerwaard een vuurwerkvrije gemeente wil worden, dus ook de verkoop van vuurwerk wil verbieden, dan halen inwoners toch gewoon het vuurwerk in omliggende gemeenten dan wel illegaal vuurwerk? Laten we ons samen inspannen om illegaal vuurwerk tegen te gaan. Dat is beter dan een niet te handhaven afsteekverbod.” Hij werd daarin gesteund door de tweede inspreker en collega, mevr. S. Opschoor, van Rixoort Vuurwerk te Lekkerkerk.

Aris Maat, wiens partij (PvdA) afgelopen jaar tegen de motie had gestemd, kon zich daar in vinden: “Deze motie is voor de bühne. Laten we niet vooruitlopen op de muziek. Het verbieden van vuurwerk betekent nog niet dat het verdwijnt uit onze gemeenschap. Zet in op vuurwerkvrije zones, dat zet meer zoden aan de dijk.” Peter Gabeler (Lokaal op 1): “Vuurwerk is leuk en een traditie. De veiligheid is in het geding door illegaal vuurwerk. Met de motie nemen we te grote stappen.”

Het leidde tot hoofdschudden bij de pleitbezorgers van de motie.. Zij zagen de brede steun voor de motie destijds wegebben en baalden van het in hun ogen te lakse plan van aanpak vanuit het college.

Het voorstel van Wisja Pannekoek (Waard 18) om de discussie na de komende jaarwisseling voort te zetten, werd omarmd. Oud en nieuw 2020-2021 wordt als pilot gezien, omdat de verkoop van vuurwerk vanwege corona immers nu ook aan banden is gelegd.

Robert van der Hek