Jubilarissen ‘Onder Ons’

cabauw • Dameskoor Onder Ons (Cabauw) zette afgelopen weekend enkele jubilarissen in het zonnetje.

Het dameskoor bestaat 75 jaar en werd net na de oorlog opgericht door Pastoor Uyttewaal. An van Kats-Strien is lid van het eerste uur. Zij viert dus ook haar 75-jarig jubileum. Drie jaar geleden werd zij erelid. Zij ontving thuis de felicitaties, een boeket bloemen en vele kaarten en dergelijke van de koorleden.
Elly Overbeek-Vermond is 50 jaar lid. Zij ontving dit weekend thuis de oorkonde en gouden speld van de Gregoriusvereniging. Tevens kreeg zij van burgemeester Laurens de Graaf de erepenning van de gemeente Lopik.
Marion Deelen-van Zuilen is 25 jaar lid en kreeg de zilveren sleutel, speld en de oorkonde ook thuis uitgereikt.
Tijdens de St. Caecilia-viering afgelopen zondag in de H. Jacobuskerk waren de jubilaressen aanwezig. Het werd ondanks de coronamaatregelen een zeer bijzondere viering, die werd voorgegaan door pastor Nowara.


Geslaagde actie voor Voedselbank

schoonhoven • De klantenactie bij Albert Heijn in Schoonhoven heeft Voedselbank IJssel en Lek zestig kratten houdbare producten opgeleverd.
Voorzitter Frits Bruëns: “We zijn erg blij met deze donatie van het winkelend publiek. En met de inzet van de medewerkers van Albert Heijn en niet te vergeten de vrijwilligers van de Voedselbank, die de hele dag spullen in ontvangst hebben genomen. We merken dat het aantal klanten voor de Voedselbank geleidelijk aan het oplopen is. Dat baart ons zorgen. Het is het gevolg van de pandemie, die steeds meer mensen treft in werkgelegenheid.”


Schrijfactie Amnesty International

regio • Ieder jaar komt de werkgroep Krimpenerwaard-oost van Amnesty International in december in actie voor mensen die onterecht worden gevangengezet of bedreigd. Bijvoorbeeld omdat ze opkomen voor hun rechten. Met miljoenen brieven en kaarten wereldwijd wordt hiertegen geprotesteerd. De werkgroep verzoekt inwoners van de Krimpenerwaard om mee te schrijven.

Belangstellenden kunnen een kijkje nemen op www.krimpenerwaard-oost.amnesty.nl en via de link een eigen schrijfsetje kopen.

In Schoonhoven is vanaf begin december tevens een setje voorbeeldbrieven in de bibliotheek of in de Wereldwinkel af te halen. Daar zijn ook de Amnesty-brievenbusjes te vinden om de geschreven brieven ongefrankeerd in te doen. De werkgroep verstuurt ze dan op hun kosten.

Er wordt bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor Nassima al-Sada uit Saudi-Arabië. Zij uitte kritiek op de autoriteiten vanwege de discriminatie van vrouwen. Precies een week nadat het rijverbod voor vrouwen was opgeheven, werd ze gearresteerd. In de gevangenis werd ze mishandeld en een jaar lang volledig geïsoleerd opgesloten. Nassima mag geen bezoek ontvangen, ook niet van haar advocaat. En voor Gustavo Gatica (Chili). In 2019 ging deze psychologiestudent de straat op, samen met honderdduizenden andere Chilenen. Ze protesteerden tegen een aangekondigde verhoging van de prijs voor het openbaar vervoer en tegen de ongelijkheid in het land. De politie trad hard op en schoot met rubberkogels op de demonstranten. Gustavo raakte hierdoor blind aan beide ogen.