• Zoë Windig, in 2018 de eerste winnaar van de award.
• Zoë Windig, in 2018 de eerste winnaar van de award. Foto: gemeente Lopik

Wie krijgt Jongerenaward Lopik?

lopik • Om jongeren die zich vrijwillig inzetten dan wel bijzondere prestaties leveren in het zonnetje te zetten, reikt de gemeente Lopik de zogenaamde Jongerenaward uit.

Deze award wordt toegekend aan kandidaten tussen de 6 en 25 jaar, die zich bijzonder hebben ingezet voor een ander of voor de gemeente Lopik, die een speciale prestatie hebben geleverd of een bijzondere daad hebben verricht dan wel een goed initiatief hebben genomen. "Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk doen, hulp bieden aan ouderen, activiteiten organiseren voor een goed doel of voor de buurt of het bespreekbaar maken van een maatschappelijk probleem", licht een gemeentewoordvoerder toe.

Voor het aanmelden van kandidaten moet aan de volgende criteria worden voldaan: de leeftijd van de kandidaat ligt tussen 6 en 25 jaar; hij of zij hoeft niet in de gemeente Lopik te wonen, maar de activiteit of bijzondere prestatie moet wel met de gemeente Lopik te maken hebben; de activiteit of prestatie moet bij aanvraag niet langer dan één jaar geleden zijn (én minimaal een half jaar hebben geduurd óf een eenmalige prestatie of heldendaad zijn). Jongeren kunnen tot uiterlijk 4 december worden voorgedragen via een aanmeldformulier op de website van de gemeente Lopik (www.lopik.nl/jongerenaward).

Een jury beoordeelt de kandidaten. Daarbij wordt gelet of de activiteit bijzonder genoeg is; de uitstraling van de verdienste(n) voor de gemeente Lopik en de voorbeeldfunctie voor anderen. De Jongerenaward wordt uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Dat wordt vanwege corona deze keer waarschijnlijk een online bijeenkomst.