Krimpen: lokaal spaarsysteem als 'extra steun'

krimpen a/d ijssel • Het Krimpens college gaat onderzoeken of er een lokaal spaarsysteem kan worden opgezet. In dit systeem ontvangen vrijwilligers een beloning in de vorm van spaarpunten, die zij alleen bij lokale ondernemers of sportverenigingen kunnen besteden.

Het voorstel van Krimpens Belang en SGP, samen met VVD, PvdA en CDA, kon donderdag rekenen op voldoende steun van de gemeenteraad. Bij de fractie van Krimpens Belang kwamen het afgelopen jaar herhaaldelijk signalen binnen dat ondernemers, vrijwilligers en (sport)verenigingen het vanwege corona moeilijk hebben. "Een lokaal spaarprogramma biedt extra steun", zo laat fractielid Saskia Bijl weten. Vrijwilligers kunnen de spaarpunten alleen binnen Krimpen aan den IJssel besteden, bij lokale ondernemers of door schenking aan een lokale (sport)vereniging. Het spaarprogramma 'Spaar voor elkaar' kan wat Bijl betreft breed worden ingezet. "Hoe meer mensen, organisaties en bedrijven meedoen, des te meer geld in Krimpen wordt uitgegeven.”

De fractie van de SGP diende de motie met overtuiging mede in. "Met dit voorstel wordt invulling gegeven aan één van de wensen uit ons partijprogramma, namelijk de opzet van een lokale kortingsregeling voor vrijwilligers dat als stimulans dient voor onze Krimpense ondernemers, verenigingen en andere Krimpense instanties”, verklaart Arrèn van Tienhoven.

Ook de VVD is voorstander van een informeel spaarsysteem. "Dit vergroot cohesie en onderlinge saamhorigheid”, aldus Sharon Tollenaar.