Lezers schrijven

Lobbyen voor grootschalige energieopwekking?

Het gebeurt niet iedere dag dat je de krant openslaat en een bericht leest van "verontruste inwoners van Polsbroek en Cabauw". In Het Kontakt van vorige week stond een artikel waarin door Team Zuidzijderpolder de rol van de stichting Duurzaam Lopikerwaard "aan de kaak wordt gesteld" wegens "lobbyen voor grootschalige energieopwekking". Het is jammer dat Team Zuidzijderpolder vooraf geen contact met ons heeft opgenomen, dan hadden we kunnen uitleggen dat wij niet de agenda van de gemeente of de provincie uitvoeren, maar dat we onafhankelijk opereren. Bij activiteiten van de stichting, die (deels) met subsidie worden gefinancierd, kijkt de gemeente zelfs kritisch naar ons.
Duurzaam Lopikerwaard (DL) werkt met zwerfvuilambassadeurs, heeft een repair café, onderneemt acties voor het verduurzamen van woningen, stimuleert het gebruik van regentonnen en helpt met het aanleggen van sedumdaken. Verder helpt de stichting met het succesvolle Zonne-collectief Lopikerwaard mee aan het zoveel mogelijk opwekken van zonnestroom op grote daken. Met plannen voor de bouw van grote windturbines in de Lopikerwaard houdt de stichting zich nadrukkelijk niet bezig. De gemeente/provincie/rijk hebben daar het laatste woord over. Misschien wordt er ooit groen licht gegeven voor de bouw van windturbines in de Lopikerwaard. In dat geval kan de Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom als initiatiefnemer optreden. Deze coöperatie dient een ander doel dan de stichting Duurzaam Lopikerwaard! Met windturbines en zonneparken, die voor minimaal de helft in lokaal eigendom dienen te komen, kan een deel van de opbrengst in een zogenaamd “gebiedsfonds” gestoken worden. Daaruit kunnen in overleg met inwoners lokale projecten gefinancierd worden. Daarnaast kunnen de inwoners van de gemeenten Lopik, Montfoort, IJsselstein en Oudewater lid worden van deze coöperatie en tevens meeprofiteren van, bijvoorbeeld, goedkope stroom.
De stichting is niet betrokken bij de plannen voor grootschalige opwekking van duurzame energie. Dat neemt niet weg dat onze vrijwilligers, als inwoners van de gemeente Lopik, daar wel een eigen mening over kunnen hebben. Die uiten ze dan ook regelmatig, zoals bij de digitale gemeentelijke inloopavonden over de Regionale Energie Strategie.
Team Zuidzijderpolder doet dat om het "historische kleinschalige cultuurlandschap te behouden". Duurzaam Lopikerwaard wil dat ook en heeft daar niet voor niets contact over met de Werkgroep Behoud Lopikerwaard. Wij zien verduurzaming in de Lopikerwaard in het bredere perspectief van de landelijke energietransitie. We willen absoluut niet dat de Lopikerwaard wordt vol gezet met windturbines en zonnevelden. Wel pleiten we voor een gezamenlijke inspanning die meer recht doet aan de mogelijkheden die de Lopikerwaard biedt. Ook wij vinden het van groot belang dat er geluisterd wordt naar de bewoners.
Zijn wij tegen kleine windturbines, zoals gesuggereerd in het artikel? Nee, maar grote windturbines maken veel efficiënter gebruik van windenergie. Gelukkig meldt Team Zuidzijderpolder in het artikel ook dat zij "samen met de stichting Duurzaam Lopikerwaard wil bekijken welke suggesties van inwoners tot concrete plannen kunnen leiden”. Verder zouden wij het prachtig vinden als "…..inwoners bereid zouden zijn om kleinschalig veel te doen" zoals voorgesteld in het artikel in Het Kontakt. We kijken uit naar samenwerking op deze onderwerpen en hopen op een telefoontje van Team Zuidzijderpolder!

Het bestuur van Stichting Duurzaam Lopikerwaard