• Jolanda Gerbrandts met één van de afbeeldingen.
• Jolanda Gerbrandts met één van de afbeeldingen. Foto: Jan Timmer

Beweegroute kan worden uitgerold

haastrecht • Haastrecht krijgt een eigen ‘Beweegroute voor ouderen’. Dankzij ondersteuning van onder andere de gemeente en het Streekfonds kunnen de initiatiefnemers het voor de Krimpenerwaard unieke project verder vormgeven.

“Doel is om ouderen te stimuleren om meer te bewegen”, vertelt Jolanda Gerbrandts, die als welzijnsconsulente van Stichting SWOK één van de trekkers van het project is. “Het idee is afkomstig van een Cesar-therapeute Anita Thuis en fysiotherapeute Marije Bosboom. Landelijk zijn er al een aantal van deze routes, waarbij de deelnemers een laagdrempelig circuit krijgen voorgeschoteld met bewegingsoefeningen die op stoeptegels zijn afgebeeld.” De moeite waard, maar de kosten bleken hoog. Jolanda Gerbrandts: “We besloten het daarom op onze manier te doen: met ‘verkeersborden’, waarop in mozaïek de oefeningen te zien zijn. Dat ziet er, vinden wij, een stuk mooier uit en is minder onderhoudsgevoelig. We vonden Josefien Versteeg bereid om een grafisch ontwerp van de in totaal elf borden te maken. Marlinda Weijers gaat ‘mozaïekend’ aan de slag.”

Om het project ook financieel rond te krijgen werd een beroep gedaan op de gemeente Kirmpenerwaard en een aantal fondsen, waaronder StreekFonds Krimpenerwaard. "En nu is er groen licht om het project echt uit te rollen”, weet Jolanda Gerbrandts. "Het circuit krijgt een totale wandellengte van 1.2 kilometer. Deelnemers kunnen de oefeningen zowel individueel als in een groepje uitvoeren. We verwachten dat de officiële opening in mei/juni van 2021 gaat plaatsvinden. We hopen dat veel ouderen gebruik gaan maken van deze laagdrempelige voorziening, die wellicht later in meer kernen kan worden uitgerold."


Jan Timmer