• De gezichten achter Radio Veurdijk.
• De gezichten achter Radio Veurdijk. Foto: Wijntjes Fotografie

Radio Veurdijk is bezig aan een opmars

lopik • Het runnen van het Lopikse radiostation Veurdijk begon dit jaar op Koningsdag als een grap. Initiatiefnemer Jan Hoogendoorn vond in zijn collega Christian de Vos een gelijkgestemde muziekliefhebber. Beiden trekken nu met enthousiaste dj’s een steeds grotere groep luisteraars.

Een radioverslag maken van een crosswedstrijd met brommers tijdens Koningsdag in Lopik was voor Jan Hoogendoorn een uitdaging die hij niet uit de weg ging. De onderwijsassistent aan de Schoonhovense scholengemeenschap Willem de Zwijger verdiepte zich in het radiomaken en met zijn dorpsgenoot De Vos, die net als hij van rock- en metalmuziek houdt, stelde hij een gevarieerd muziekprogramma samen. “We hebben allebei een vlotte babbel en stonden klaar om de feestelijke uitzending te verzorgen,” licht Hoogendoorn toe. “Door corona gingen de activiteiten op Koningsdag niet door, maar de uitzending vanuit mijn tot man cave omgebouwde garage -met vier teams bestaande uit twee dj’s- wèl. Het werd een geslaagde dag en het was veel te leuk om na een keer te stoppen. Op Hemelvaartsdag was de tweede uitzending met allerlei muziekstijlen. Iedereen lag in een deuk.”

De vrijdagmiddag en -avond is nu als vaste dag ingeruimd voor een uitzending van Radio Veurdijk, die om 13.00 uur begint. Bedrijven uit de regio genieten van de Vrijmiboshow (vrijdagmiddagborrelhow) van dj Jan (Hoogendoorn). Zijn zwager Jerry van Schaik sloot aan als dj Jerry. Hij vult hiermee het gemis van zijn deelnames aan Highland Games op met het 'draaien van plaatjes'. “Mijn vrouw is blij dat ik weer een hobby heb”, merkt de krachtpatser lachend op.

Vervolgens: “Ik was een vaste luisteraar. Toen ik de kans kreeg om popmuziek uit de jaren negentig te draaien, ging er een wereld voor me open.”


Tijdens de zomervakantie lag de hobby van het trio stil. Vanuit veel hoeken kregen ze de vraag waar de muziekzender gebleven was. Inmiddels stonden de dj’s in de dop te trappelen om weer te beginnen. “We besloten het dit keer serieuzer aan te pakken,” vervolgt leerkracht Christian de Vos (dj Fox). “De naam ‘Veurdijk’ is in de volksmond de geuzennaam van de Lopikerweg, die loopt van IJsselstein tot Schoonhoven. We bouwden een herkenbare website en maakten ons bekend op social media. We maken nu gebruik van een andere server, waardoor het inloggen op ons muziekkanaal via onze website www.radioveurdijk.nl met een muisklik gerealiseerd is. Onze bekendheid neemt toe. Een band uit Groningen stuurde ons zijn nieuwe single. Inmiddels hebben we 50 jingles verzameld. Tim ‘Ripper’ Owens van de heavy metal band Judas Priest stuurde er eentje van een halve minuut. Het wordt elke week leuker.”

De Lopikenaren hebben ideeën genoeg op de plank liggen. Op vrijdag 4 december staat Sinterklaas centraal in hun wekelijkse uitzending. Op de avond voor Kerst zit het gezelschap niet stil en op oudejaarsdag vormt de Veurdijk top-50 de playlist.

“In de toekomst willen we graag draaien op een wedstrijddag van SV Lopik,” merkt Jan Hoogendoorn nog op, “en zullen we ons laten zien en horen op braderieën en in bruine kroegen. De Veurdijk-family, aaibaar voor alle leeftijdsgroepen, is straks niet meer uit de ether weg te denken.”


Wim Kroone