• Impressietekening.
• Impressietekening. illustratie: Team Zuidzijderpolder.

Verzet tegen windmolens: ‘Je kan ze nooit meer ‘niet zien’

lopikerwaard • Team Zuidzijderpolder wil in gesprek met politiek Lopik om te voorkomen dat ‘windpark Polsbroek’ er daadwerkelijk komt.

In een brief aan het college van B&W en raadsleden doet het team, bestaande uit ‘verontruste inwoners’ van Polsbroek en Cabauw, een oproep aan de politiek om het historische kleinschalige cultuurlandschap van de Lopikerwaard niet te ‘verminken’ door het plaatsen van windturbines: ‘Het maakt niet uit waar je ze neerzet, je kan ze nooit meer ‘niet zien’. Ook ’s nachts zijn ze met hun knipperlichten een constante bron van lichtvervuiling’.


Inloopavonden
Het team meldt aan de gehouden inloopavonden over de Regionale Energie Strategie (RES) een ‘zeer onaangenaam gevoel’ te hebben overgehouden: ‘Het gaat om draagvlak bij inwoners en maatschappelijke aanvaardbaarheid, werd in de inleidingen gezegd. Daar wordt geen uitvoering aan gegeven. Door steeds maar te herhalen dat kleinschalige energieopwekking niet efficiënt is, geen businessmodel is, worden stelselmatig alle suggesties voor andere oplossingen weggewuifd. Of het nu gaat om kleinschalige zonnevelden in combinatie met plas/dras en meer biodiversiteit dan wel kleinere windmolens, die een agrariër voor eigen gebruik op zijn erf zou willen zetten. Dit is een kwalijke manier van ‘overleg’.’


Duurzaam Lopikerwaard
Ook de rol van Duurzaam Lopikerwaard wordt aan de kaak gesteld: ‘Deze organisatie lijkt te lobbyen voor grootschalige energieopwekking, ook voor de stad. Duurzaam Lopikerwaard is er toch voor de inwoners en niet voor het uitvoeren van de agenda van de gemeente of de provincie? Zij roepen steeds dat alleen grootschalige opwek efficiënt en een goed businessmodel is. Een ongelijk speelveld als je bedenkt dat de megawindturbines miljoenen euro's subsidie krijgen. Wat als de inwoners dat niet willen, maar misschien wel bereid zijn kleinschalig veel te doen? En daar misschien ook wel geld voor over hebben?'


Het team wil met de Lopikse raadsleden in gesprek: ‘De aantasting van de Lopikerwaard is te belangrijk om rustig achterover te leunen. Ook willen wij samen met Duurzaam Lopikerwaard bekijken welke suggesties van inwoners tot concrete plannen zouden kunnen leiden. Daarover is al contact’.

Als alternatief voor de windturbines wil Team Zuidzijderpolder liever zon-op-dak en zon-op-land, op kleinschalig niveau, dan wel de bijna afgeschreven windturbines bij bedrijventerrein De Copen vervangen door nieuwe.

Pure Energie
Energie-ontwikkelaar Pure Energie zou volgens Team Zuidzijderpolder concept-overeenkomsten hebben gesloten met eigenaren van grond in de Zuidzijderpolder, tussen Cabauw en Polsbroek, om te komen tot een windpark. Het zou gaan om de plaatsing van windmolens met een hoogte van ruim 200 meter.

De groep omwonenden vindt dat ‘een ernstige aantasting van het open, eeuwenoude cultuurlandschap’: ‘Ter vergelijking: de kerktoren van Cabauw heeft een hoogte van amper 49 meter. Een goede landschappelijke inpassing van windmolens van 200 meter hoog getuigt niet van enig realisme. Vanuit elke plaats in de Lopikerwaard en omliggende polders zullen ze de horizon domineren. Daar komt dan ook nog eens de ernstige omgevingshinder voor mensen en natuur bij’.