Lopik verhoogt tarief afvalstoffenheffing

lopik • De gemeente Lopik ziet zich genoodzaakt voor komend jaar het tarief afvalstoffenheffing te verhogen. Gemiddeld komt dit neer op 60 euro per huishouden extra.

De afvalstoffenheffing bestaat uit een vast en een variabel tarief. Het vaste tarief geldt voor kosten die worden gemaakt voor alle inwoners, ongeacht de hoeveelheid aangeboden restafval. Dit tarief wordt per 2021 verhoogd van 140 naar waarschijnlijk –de gemeenteraad moet het nog vaststellen- 200 euro per huishouden.

“Belangrijkste oorzaken van de stijging zijn dat gemeenten per 2021 fors meer moeten betalen voor het verwerken van GFT”, verklaart wethouder Gerrit Spelt. “Daarnaast stijgen met ingang van komend jaar ook de prijzen voor het verwerken van het grof huishoudelijk afval enorm. Dit is het grof afval dat op de gemeentewerf gratis kan worden aangeboden of dat wij tegen betaling van voorrijdkosten thuis ophalen. Ook deze kosten maken onderdeel uit van het vaste tarief, omdat alle inwoners hier op dezelfde manier gebruik van kunnen maken.” De afvalstoffenheffing moet kostendekkend zijn, reden waarom Lopik de kosten doorberekent aan de inwoners.

De opbrengst van het ingezamelde oud papier (en textiel) is flink gedaald. Spelt: “Het is nog wel goedkoper om het gescheiden in te zamelen omdat verbranden van oud papier met het restafval nog steeds veel duurder is.”

Het variabele tarief is gebaseerd op het formaat van de -grijze- restafvalcontainer. Spelt: “Hoe kleiner de inhoudsmaat, hoe lager het tarief. Het variabele tarief blijft in 2021 gelijk aan het tarief van 2020.” Eenmaal per jaar kunnen inwoners hun grijze container gratis omwisselen voor een ander formaat.


De afvalkalender 2021 kan vanaf eind december worden opgehaald bij de servicebalies van Plus Willemsen in Benschop en Plus Van Velzen in Lopik, bij de buurtsuper van Dorp66 in Polsbroek, de snelbalie van het gemeentehuis in Lopik en bij het afvalbrengstation aan de M.A. Reinaldaweg 21 in Lopik.

De afvalkalender is vanaf eind december tevens te printen vanaf de gemeentelijke website: www.lopik.nl. De inzameldata zijn te raadplegen via: www.mijnafvalwijzer.nl.