• Toon Vermeulen bij de kleurrijke vlag.
• Toon Vermeulen bij de kleurrijke vlag. Foto: Stephan Tellier

Vlaggen van vrede en hoop

cabauw • Toon Vermeulen uit Cabauw krijgt veel positieve reacties op zijn zelfontworpen ‘vlag van vrede en hoop’.

Het dundoek wappert inmiddels op diverse locaties in het dorp, maar de initiatiefnemer hoopt dat andere Lopikse kernen volgen.

Het is een mooie vlag geworden, hoort de 86-jarige (!) Cabauwenaar vaak: “Mensen zijn er erg positief over. En behalve dat ze ‘m mooi vinden, spreekt ook de gedachte erachter ze aan.”

Vanwege corona kwam Vermeulen op het idee. “Ik hoorde burgemeester Laurens de Graaf tegen jongeren zeggen om kalm te blijven, afstand te bewaren en hun creativiteit te gebruiken. Dat kan ik ook, dacht ik. Ik wilde mensen een teken van hoop geven, gecombineerd met de viering van 75 jaar vrijheid, dat door corona helaas in het water is gevallen.”

En zo kwam de vlag met onze nationale kleuren rood, wit en blauw, gecombineerd met de aardbol, een vredesduif, de zon en de vier V’s tot stand. “De ‘v’s’ staan voor vrede, vrijheid, vriendschap en verbinding”, aldus de initiatiefnemer.

De tekening werd opgestuurd naar een vlaggenbedrijf, die de creatie liet maken. Inmiddels zijn er enkele tientallen van verkocht. “Ze hangen nu vooral in Cabauw te wapperen, maar ik hoop dat de andere Lopikse kernen snel volgen”, zegt Vermeulen. “Als teken van vrede, vrijheid en hoop. Dit is een heel vervelende tijd, maar het komt goed!”

De vlag (100 bij 150 cm) kost 30 euro, waarvan 10 euro naar de H. Jacobuskerk in Cabauw gaat. Ze zijn te bestellen bij Toon Vermeulen (06-83652667) en Irma Spruit (06-21978911).


Robert van der Hek