Zwembad Lobeke blijft open

Lopik haalt opgelucht adem

lopik • De gemeenteraad besloot afgelopen week tot andere ingrepen. Ook het schoolzwemmen blijft gehandhaafd.

Lopik gaat het jongerenwerk schrappen, een extra ozb-verhoging invoeren van 100.000 euro (naast de al eerder aangekondigde -forse- ozb-verhoging) en wil snijden in de personeelskosten.

Het zwembad is daarmee gered, al wordt wel bezuinigd op de exploitatie: 25.000 euro in 2021, oplopend tot 50.000 euro in 2024.

Ilse Nederend zegt namens de werkgroep Behoud Zwembad Lobeke zeer blij te zijn, al heeft de sociaal werker bij Stichting Pulse ook een ‘zure nasmaak’ aan de vergadering overgehouden vanwege het schrappen van het jongerenwerk én jellinek (verslavingszorg). “Dat doet mij met mijn Pulse-achtergrond echt pijn. Maar ik weet dat het openhouden van het zwembad tot vervelende keuzes leidt.”

Ilse Nederend wil samen met andere betrokken inwoners namens de werkgroep de handschoen oppakken om het zwembad ook daadwerkelijk open te houden. “We wachten daartoe de uitnodiging van de gemeente af. We zullen daarbij vooral kijken naar hoe de inzet van vrijwilligers kan worden opgeschaald, zonder daarbij de rol van de professionals uit het oog te verliezen. Organisaties die omliggende baden exploiteren hebben aangeboden om een kijkje in hun keuken te bieden, om te laten zien hoe zij dat doen.”


Ingrid Hek werd als beheerder van de Facebookpagina Behoud Zwembad Lobeke Lopik!, en lid van de gelijknamige werkgroep, dinsdagavond al bedolven onder de felicitaties en uitgelaten reacties.

“Ik ben hartstikke blij met het resultaat. Ik vind het heel vervelend voor andere mensen die nu gedupeerd worden door nieuwe bezuinigingen, maar een zwembad sluiten doe je maar één keer. Er is dan geen weg terug. Ik denk dat we als Lopikse gemeenschap afgelopen periode hebben laten zien dat sluiting echt geen optie is”, doelt ze op de handtekeningenactie en protestoptocht.

Om het te vieren werden woensdagavond vlaggetjes opgehangen bij het zwembad. “En nu door”, zegt ze. “Vanwege corona is het voor ons als werkgroep lastig om bij elkaar te komen, maar daar gaan we ongetwijfeld een mouw aan passen.”


Enerverend

Wethouder Johan van Everdingen kijkt terug op een ‘enerverende avond’. “Het is fijn dat een heel vervelende bezuiniging als het sluiten van het zwembad voorkomen is, maar ook de huidige oplossingen stemmen -voorzichtig uitgedrukt- niet tot vrolijkheid.”

Het college van B&W zag zich gedwongen om een bezuiniging van 1,5 miljoen euro in te vullen door (onder andere) het zwembad te sluiten. Van Everdingen over het verloop van de begrotingsraad: “Uiteindelijk moet je als college je knopen tellen als alle partijen aangeven geen sluiting te willen.”

Over het schrappen van het jongerenwerk, op initiatief van de coalitiepartijen CDA en VVD, zegt hij: “Ook dat is een slechte keuze, maar goede keuzes waren er niet. Het is zeer jammer, want hierdoor gaat een belangrijke preventieve taak verloren. Hopelijk kan het later, zoals de indieners al aangaven, weer opgepakt worden, als er hopelijk weer geld voor is.”


Sociaal domein

Van Everdingen moet de komende jaren 2 tot 5 ton bezuinigen op het sociaal domein, de belangrijkste oorzaak waardoor Lopik –net als zo’n beetje iedere gemeente in Nederland- in de financiële zorgen zit. “We zijn in breder verband -Lekstroomgemeenten en de provincie- aan het onderzoeken hoe we de kosten beter in de hand kunnen houden. Eerste voorzichtig positief signaal is dat de eerste twee kwartalen een afvlakking van de kosten binnen het sociaal domein te zien is. We krijgen er steeds meer grip op, door onder andere een betere inkoop en een andere manier van indiceren. Het wordt een heel samenspel om de kostenstijging -laatste vier jaar een plus van 2,4 miljoen euro (!) in Lopik- minimaal tot stand te brengen.”


Met betrekking tot het zwembad hebben zich inmiddels meerdere partijen bij de gemeente gemeld om te kijken of zij iets kunnen betekenen.

Van Everdingen: “Het is aan ons om de initiatieven in kaart te brengen en mogelijk bij elkaar te brengen. Dit met het doel om de bezuiniging van 25.000 euro komend jaar, oplopend tot 50.000 euro in 2024, voor elkaar te krijgen. Wellicht kan het beheer van het zwembad worden overgedragen aan een consortium van particulieren en bedrijven, die het zwembad een warm hart toedragen.”

Jaarlijks betaalt de gemeente nu 270.000 euro netto aan het zwembad. “Die kosten zijn niet houdbaar en moeten naar beneden. Kortom, de eerste stap is gezet, maar er is werk aan de winkel om het zwembad ook daadwerkelijk te behouden voor Lopik.”


Robert van der Hek