• Het gerestaureerde zilveren ciborium.
• Het gerestaureerde zilveren ciborium.

'Troonhemel' in Zilvermuseum

schoonhoven • Het Nederlands Zilvermuseum stelt een bijzonder object tentoon. Het betreft een zilveren ciborium, ook wel troonhemel of expositietroon genoemd.

Het object werd in 1897 vervaardigd in het atelier van Camille Esser in Weert, een belangrijke producent van religieuze voorwerpen. Het kunstwerk is bijzonder door de historische betekenis, het weelderig gebruik van ornamenten, maar ook het formaat. Het ciborium is namelijk 2.10 meter hoog.

Markant is de geschiedenis van het kunstwerk. Het heeft de oorlog overleefd door de opslag op een zolder in Haastrecht en is waarschijnlijk daarom niet geroofd. Ook is om onbekende redenen jarenlang gedacht dat het van messing was en slechts verzilverd. Binnenin het ciborium staat normaal gesproken een fraai en nog veel ouder Mariabeeld. Na de oorlog stonden troonhemel en beeld in de (inmiddels gesloopte) St. Jozefkerk te Gouda. De laatste jaren was het in de OLV- Hemelvaartkerk (eveneens Gouda) te zien.

Afgelopen drie jaar is er in het atelier van Artis Causa door zilversmid Huub Rogier gewerkt aan de restauratie van het kunstwerk. Problemen met de niet te traceren soorten schroefdraad, vervormingen, vermissing van onderdelen, verguldlagen en het behouden van de authenticiteit van het kunstwerk werden één voor één opgelost. Het resultaat van al dit werk is nu enige tijd te zien in het Zilvermuseum. Op bepaalde momenten is Huub Rogier aanwezig om naar wens tekst en uitleg te geven.

Vanwege de coronamaatregelen dienen bezoekers online een ticket te kopen en een tijdslot te reserveren via de website.