• Sjef Lieberwirth en Rianne van Soest in de nieuwe ruimte.
• Sjef Lieberwirth en Rianne van Soest in de nieuwe ruimte. Foto: Wijntjes Fotografie

Kledinggroep vindt onderdak

bergambacht • De bovenverdieping van damesmodezaak Eleonora’s XL Fashion in de Raadhuisstraat is sinds kort het nieuwe onderkomen van Kledinggroep Bergambacht. De organisatie biedt nette kleding en andere spullen aan mensen die het zich niet kunnen veroorloven een nieuwe outfit aan te schaffen.

De Bergambachtenaren Rianne van Soest en haar partner Sjef Lieberwirth startten vorig jaar in hun woning in de Wielewaal de kledinggroep voor mensen in de regio met een laag inkomen. “Het initiatief is met open armen ontvangen,” meldt Rianne van Soest. “Veel winkeliers sponsoren en mensen komen regelmatig spullen bij ons thuis brengen. De groep, die via Facebook met ons in contact staat, telt nu bijna 1.200 leden. We groeiden op onze zolderruimte uit ons jasje en zijn daarom blij met de verdubbeling van de oppervlakte op de bovenverdieping van Eleonora’s XL Fashion. Deze ruimte mogen we kosteloos gebruiken voor de opslag en de gratis distributie van de goederen.”


Elly Kroos, eigenaresse van de zaak voor damesmode, hoefde niet lang na te denken toen zij van de oproep voor een grotere ruimte hoorde. “Ik woon sinds kort in Bergambacht en kan op deze manier iets terugdoen voor de gemeenschap,” vertelt ze “De eerste etage gebruikte ik niet. De bezoekers voor de kledinggroep kunnen via een zij-ingang -coronaproof- die ruimte via een trap betreden. Mijn klanten zijn op de hoogte en sommigen doneren zelfs bij hun volgende bezoek.”

“Het is ongelooflijk wat we allemaal krijgen,” vervolgt Sjef Lieberwirth, die na een slopende carrière in de bouw werd afgekeurd. “Ik heb het in mijn leven heel moeilijk gehad en belandde letterlijk en figuurlijk in de goot. Dankzij hulp van Rianne ben ik weer opgekrabbeld en heb ik mijn leven weer op de rit. Ik vind dat het nu mijn beurt is om anderen, die het moeilijk hebben, te helpen. Er bestaan meer van dit soort initiatieven, die soms een besloten karakter hebben. Wij werken volkomen transparant.”


Op de binnengekomen goederen -naast kleding zijn dat puzzels, kinderspellen, maar ook tv’s en babyspullen- kan via Facebook ingeschreven worden. Sjef Lieberwirth: “Ik houd bij dat er niet teveel bij dezelfde mensen terechtkomt. Onze leden worden gescreend en als we merken dat zij misbruik maken van de goederenstroom, worden ze direct verwijderd van de ledenlijst. Inmiddels werken we samen met andere groepen, zoals stichting Kindermoeders uit Lopik. Van de week gaan er elf zakken met kleding en schoenen naar de Kledingkast in Nieuwerkerk. Als kinderen hier met een grote glimlach weglopen met speelgoed en nieuwe kleding, die hun ouders echt niet kunnen kopen, dan realiseer ik me waar ik het allemaal voor doe."


Wim Kroone