• Beeld uit de protestoptocht van vorige week maandag.
• Beeld uit de protestoptocht van vorige week maandag. Foto: Stephan Tellier

'Dit zijn geen voorstellen waar je als college blij van wordt'

Politiek Lopik krijgt huiswerk mee

lopik • Het college van B&W liet afgelopen week in de adviescommissie weten geen alternatief te hebben om het -structurele- gat in de begroting op een andere manier te dichten.

Wethouder Johan van Everdingen: “Dit zijn geen voorstellen waar je als college blij van wordt of waarvan we denken: ‘kijk ons eens lekker bezuinigen’. Het doet ons ook pijn.”

Vervolgens: “De focus ligt vanavond op het zwembad, maar vergis je niet in de gevolgen van de bezuinigingen op het sociaal domein (waaronder wmo, jeugdzorg en breed sociaal loket). Die laten zich ook voelen, zeker op individueel niveau.”


Het is dat de commissievergadering vanwege corona online plaatsvond, anders was de raadszaal zeker te klein geweest om de vele insprekers en sympathisanten van zwembad Lobeke te huisvesten. Nu lieten de -ruim 10- insprekers via Zoom hun stem horen, dan wel lieten ze hun voordracht voorlezen door de griffier.

Het leverde statements als ‘een zwembad sluiten kan maar één keer’; ‘sluiting is kapitaalvernietiging’ en ‘Lobeke is geen kostenpost, maar juist een investering’ op.


Vragen

De politiek zat met vele vragen richting het college. Bijvoorbeeld of er alternatieven zijn onderzocht (Kramer, VVD), of er gekeken is naar een andere exploitatievorm voor het zwembad (Strien, CDA) en of er naast de drie genoemde bezuinigingsopties (verhogen OZB, bezuinigen in sociaal domein en sluiting zwembad) ook andere mogelijkheden zijn (Hoogendoorn, ChristenUnie).

Rik Dekker (PvdA) sprak van een beladen onderwerp en wilde van de hoed en de rand weten: “Hoe is B&W tot dit plan gekomen? Is dit voorstel geen politieke truc? Want niemand wil dit. En wat zijn de gevolgen als we de begroting onverhoopt niet sluitend krijgen, maar we daardoor wel het zwembad open kunnen houden?”

Arie Schep (SGP) had vernomen dat de gemeente Krimpen aan den IJssel 7 ton extra had ontvangen vanuit het Rijk en vroeg zich af of zo’n voordeel er voor Lopik ook in zat. Yvonne Slob (Hart voor Lopik) was vooral benieuwd naar de volledige exploitatie van het zwembad en of daarbinnen nog ruimte te vinden was.


Volgens wethouder Gerrit Spelt waren wel degelijk andere mogelijkheden de revue gepasseerd, maar boden die geen soelaas: “Het zijn niet alleen de exploitatiekosten van het zwembad, maar ook de investeringen die eraan zitten te komen. Zo moet er deze winter al een nieuwe installatie voor de waterkwaliteit komen. Ook de verwarming van het zwemwater, dat gasloos moet gaan gebeuren, moet op de schop. Dan praat je over serieuze bedragen.”

Richting Rik Dekker: “Het is een politieke keuze om een begroting niet sluitend te maken. Eén gemeente heeft al gezegd dat ze ‘niet alles kapot gaan bezuinigen’, maar die zijn door de minister op de vingers getikt.”

En in antwoord op de vraag van Arie Schep: “Ook Lopik heeft een hogere algemene uitkering gehad, maar het gaat daarbij om incidenteel geld. Sommige gemeenten nemen het als structureel in de begroting op, maar die hebben straks een gat te vullen als blijkt dat dat niet het geval is.”


Wethouder Johan van Everdingen benadrukte dat de sluiting van zwembad Lobeke was afgezet tegen enkele alternatieven, zoals het op slot doen van dorpshuis De Schouw. “Dan bespaar je weliswaar exploitatiekosten, maar waar laat je de organisaties die er onderdak vinden? Bovendien is het dorpshuis het hele jaar open, een zwembad een aantal maanden.”

Hij erkende dat een particuliere exploitatie voor het zwembad mogelijk was, bijvoorbeeld in de vorm van een stichting, maar ‘die doen het ook niet voor niks'. "Dan heb je nog een gat te overbruggen.”


Het gaf politiek Lopik volop huiswerk mee richting de begrotingsraad van dinsdag 3 november (aanvang 14.00 uur).


In 2021 komt de gemeente Lopik 2,6 miljoen euro tekort om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Niet eerder was het gat in de begroting zo groot. Naast sluiting van zwembad Lobeke per 2021 doet het college de volgende bezuinigingsvoorstellen: een fikse verhoging van de OZB (met een bedrag van 300.000 euro in 2021, oplopend tot 500.000 euro in 2023 en verder) en een bezuiniging in het sociaal domein van 200.000 euro in 2021, oplopend tot 500.000 euro in 2024 en verder.


Robert van der Hek