• Arie den Besten en Jo Roest bij de vogelvoederplaats.
• Arie den Besten en Jo Roest bij de vogelvoederplaats. Foto: Jan Timmer

Vogelvoederplaats voor buurvrouw

lekkerkerk • Klein geluk aan de Scheepmakerstraat in Opperduit, waar Arie den Besten een vogelvoederplaats bouwde voor zijn 88-jarige buurvrouw Jo Roest. Ze geniet intens van de mussen die zich te goed doen aan vetbollen en pinda’s.

“Zul je net zien: komt er een journalist langs en is er geen vogel te bekennen”, baalt Arie den Besten. “Maar neem van me aan: er zitten hier soms hele hordes mussen. Vanochtend nog krioelde het er van!”


Beamen

Jo Roest kan het beamen. “Ik vind het geweldig!”, zegt de 88-jarige oma van topschaatser Patrick Roest, die 27 jaar geleden de boerderij verderop aan de Opperduit inruilde tegen haar woning in de Scheepmakerstraat, maar nog elke dag geniet van het agrarisch leven bij haar zoon Wim en schoondochter Bep.


En van de plotsklaps sterk toegenomen vogelpopulatie op de scheidslijn van haar tuin en die van de familie Den Besten. “Die mussen geven veel vrolijkheid”, zegt ze. “En ze zijn gulzig hoor. Ik kijk er graag naar. En het leuke ervan is: je bent even van de straat, hè.”



Modellen

Arie den Besten is het volledig met zijn buurvrouw eens. In vroeger dagen bouwde hij al eens eerder vogelhuisjes en voedertableaus voor gevederde vrienden.


“Dan praat je over zo’n veertig jaar geleden”, vertelt Arie. “De meeste exemplaren vergingen in de loop der tijd. Een paar maanden geleden echter kreeg ik het plan om speciaal voor de buurvrouw een nieuwe te gaan bouwen."


Onvindbaar

Hij dacht dat hij nog ergens tekeningen moest hebben, maar die bleken onvindbaar. Gelukkig bood zijn voormalige overbuurman de oplossing.


Arie: "Deze had nog modellen liggen. Aan de hand daarvan ben ik gaan zagen, timmeren en verven. Je ziet het resultaat, Mooi, hè?”


Afdakje


Het in de heg geplaatste voederplateau met afdakje oogt inderdaad fraai en solide. Verse pinda’s moeten de vogels lokken. De mussen laten zich echter nog niet zien.


“Loop even mee naar het schuurtje”, zegt Arie. “We hebben van daaruit goed zicht. De vogels komen vanzelf.”


Tafereel

En inderdaad, binnen een minuut landen de eerste mussen in de naast het voederplateau staande conifeer. Zestig tellen later melden zich nog veel meer vogels, waarna de vrolijk stemmende ‘strijd’ om de pinda’s gaat beginnen.


Arie en Jo slaan het tafereel met een mengeling van blijdschap en trots gade.


Jan Timmer