Collectief gaat natuur Krimpenerwaard beheren

krimpenerwaard • Natuur- en landbouworganisaties in de Krimpenerwaard gaan samenwerken om de duizenden hectares nieuwe natuur te beheren.

De betrokken partijen (vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Weidehof, het Zuid-Hollands Landschap, de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard en de Agrarische Natuurcoöperatie Krimpenerwaard) hebben daarvoor een nieuwe stichting opgericht: Natuurbeheercollectief Krimpenerwaard (NBC).


Beheerplan

Dit collectief gaat een gebied van zo’n 2.250 hectare beheren. In een deel van dit gebied blijft agrarisch medegebruik mogelijk. De provincie Zuid-Holland zal haar gronden - na inrichting - in erfpacht overdragen aan de NBC. Grootste uitdaging is om met een beheerplan te komen dat gunstig is voor zowel de natuur als de boeren die er natuurinclusieve landbouw bedrijven.


Het NBC hoopt in 2021 operationeel te zijn. Het bestuur bestaat uit Teunis Jacob Slob (namens het Zuid-Hollands Landschap), Tineke Vermeulen-Rehorst (namens Weidehof), Mart-Jan Verkaik (namens de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard) en Jaap Graveland (NVWK). Er wordt nog gezocht naar een onafhankelijk voorzitter.


De inzet is om de natuurdoelen twaalf jaar na aanvang en inrichting te bereiken. De natuur in de Krimpenerwaard wordt ingericht in het kader van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).